Werk, kinderen, af en toe iets leuks voor jezelf doen en dan óók nog dat verrekte huishouden. Als moeder kost het vaak heel wat moeite om alle ballen hoog te houden. Daarom is het wel zo makkelijk als je kinderen je (op een gegeven moment) een handje kunnen helpen toch? Voilá: met deze vijf tips stoom jij je kids klaar tot ware huishoudwonders en heb jij zelf iets minder werk te doen.
Lees verder onder de advertentie
Besef eerst dat er heel veel kinderspeelgoed bestaat in de vorm van huishoudelijke producten, maar dan in hout of miniatuur. Dat zegt eigenlijk dat kinderen het huishouden aanvankelijk vaak helemaal niet zo stom vinden. Het is de toon van de muziek: als wij hen leren dat huishouden stom is, dan wordt het iets ‘stoms’. Maar als wij hen leren dat het gezellig en leuk is, dan wordt het iets dat ze zelf wellicht ook leuk gaan vinden.
1. Leer kinderen van jongs af aan opruimen
Zodra je kinderen zelf het speelgoed uit de kast trekken en beginnen met spelen, is het tijd om ze ook te leren om de spullen weer op te ruimen. De verleiding is groot om de troep zelf achter hen op te ruimen, maar dan is de kans ook groot dat ze daar op latere leeftijd ook vanuit gaan. En dat dus elke kamer waar je kinderen straks komen dus na vijf minuten lijkt op het magazijn van een kringloopwinkel in plaats van jouw esthetisch ingerichte, fijne ruimte. Zorg dus dat je bij het spelen implementeert dat nadat het spelen klaar is, altijd alles weer teruggaat op de plek waar het vandaan kwam. Ook al kan dat in het begin een flinke tijd duren. Onthoud dat hoe eerder je begint met huishoudelijke taken bij kinderen, hoe makkelijker het wordt om er meer in te voeren.
Wees streng: als je kids áltijd moeten opruimen na het spelen, dan is het binnen no time ingebakken in de routine en automatisch iets dat bij het spelen hoort. Bijkomend voordeel: speelgoed raakt minder snel kwijt, want iedereen weet waar het normaal gesproken ligt. Je kunt hier al mee beginnen vanaf 2-jarige leeftijd, maar zelfs daarvoor al. Als je het speelgoed dan zelf nog weglegt, neem je je koter mee op de arm en laat je zien waar je het legt. Dan zal de plek allang geen verrassing meer zijn als je kind zelf toe is aan opruimen.
2. Sorteren zal je kinderen het huishouden leren
Veel kinderen vinden het leuk om dingen te sorteren, maar hoe makkelijk is het om dat ook in het huishouden te implementeren?! Wanneer je kind kleuren kan herkennen en onderscheiden, kun je hem of haar bijvoorbeeld de was alvast laten sorteren. Jij hebt dan even tijd om iets anders te doen, terwijl je kind ervoor zorgt dat de stapeltjes voor in de wasmachine al helemaal klaarliggen. Natuurlijk bij het in de wasmachine gooien wel even checken of er niet toch per ongeluk een rode sok bij de witte was is meegenomen! Dit kunnen ze natuurlijk ook doen met bijvoorbeeld hun eigen kleding (zodat jij het makkelijker in de kast kunt doen), sokken die bij elkaar horen of speelgoed!
Lees verder onder de advertentie
3. Maak een speurtocht/opdrachten-race van het huishouden
Kinderen vinden een taak maar stom als ze er niets voor terugkrijgen, maar van een speurtocht of race zijn ze niet vies. Maak van huishoudelijke taken die je kind kan doen dus een speurtocht of opdrachten ‘wedstrijdje’. Om je kind te triggeren, kun je een beloning geven door een opdrachtenkaart te maken. Elke voldane opdracht wordt gevuld met een sticker. Vijf minuten werk om te maken en een hele dag plezier van! Denk aan: opdracht 1: ‘binnen twee minuten moeten al deze oude kranten in de papierbak worden gegooid. Lukt het: dan krijg je een sticker!’
Of zorg dat bij elke afgeronde taak een letter hoort en ze die pas krijgen als de taak volbracht is. Aan het einde vormt zich dan een woord en is de speurtocht opgelost. Afhankelijk van de leeftijd, kun je dit soort taakjes natuurlijk op veel meer activiteiten plakken.
4. Stofzuigen en afstoffen met Dusty en Pluimpje
Zo’n kale stofzuiger of stoffer is natuurlijk helemaal niet gezellig, maar als het een vriendje wordt om mee schoon te maken? Laat je kind de stofzuiger en stoffer een naam geven en laat ze eens in de zoveel tijd ‘samen schoonmaken’. Hoe leuk is het als je samen met Dusty de vloer schoon te ziet worden? Of dat je kind met Pluimpje de stoffer gezellig samen de beeldjes afstoft? Als je ook nog een leuk muziekje aan het schoonmaken koppelt en samen aan de slag gaat, zit het afstoffen en stofzuigen er zo op en heb je ook nog eens je kind vermaakt!
Lees verder onder de advertentie
5. Kiezen en koken maar met je kinderen
Ook het koken is een groot deel van het huishouden en kan ook nog eens zorgen voor een heleboel struggles. Is je kind oud genoeg, dan is het wellicht leuk om je kind te laten kiezen uit enkele recepten, om daarna ‘samen’ te koken. Laat je kind (afhankelijk van de leeftijd) bijvoorbeeld de groentes wassen, het eitje pellen, roeren of de kruiden plukken. Ook de tafel dekken en de kookresten opruimen tijdens het koken zijn dingen die je kindje op een gegeven moment makkelijk kan doen. Als je samen tot het uiteindelijke gerecht komt, heeft je kind vaak ook meer zin om het eten op te eten. Je bent immers trots op je creatie!
Lees verder onder de advertentie
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Het ging onlangs viral op TikTok: een extreme traktatie dat meer iets weg had van een kerstpakket. Vera maakte dat ook mee. Na een partijtje kwam haar dochter thuis met een mand vol goodies.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Wie K3 zegt, denkt aan vrolijke liedjes, kleurrijke outfits en een flinke dosis nostalgie. Maar in het RTL-programma Renze op Zondag werd aan de talkshowtafel een verrassend geheim onthuld door Miquel Wiels, de tekstschrijver van K3. In het liedje Kuma Hé zit namelijk een spicy boodschap verscholen.