Ja hoor, daar ligt je peuter weer, languit op de grond in de supermarkt. Met onderstaande tips heb je dat varkentje zo gewassen.
Lees verder onder de advertentie
1. Benoem de emotie
Is je kind in alle staten omdat hij geen koekje mag? Erken dan zijn verlangen en beschrijf wat er aan de hand is. ‘Ik weet het schat, ik zie dat je overstuur, boos en teleurgesteld bent omdat je nu geen koekje mag…’
2. Denk vooruit
Wij schetsen een scenario: je kind zit aan de eettafel met een bord voor z’n neus, maar ziet inééns een pot snoep in z’n ooghoek. Probeer die pasta dan nog maar naar binnen te krijgen. Tip: denk vooruit, kijk op welke manier je kind mogelijk een driftbui kan krijgen en leg die snoeppot voor de goede vrede eerst op een andere plek voordat je ‘m aan tafel roept.
Dit moet je durven ten overstaande van het halve dorp, maar echt: het werkt. Spring, gil, dans, rol over de grond – doe iets. Als je er maar de aandacht van je kind mee trekt. Wedden dat-ie zo stil is?
4. Leid je kind af met een vraag
Ook een goeie. Vraag bijvoorbeeld of-ie nog weet wat jullie gisteren gegeten hadden, hoe de hond van de buurvrouw heet of welk kind er laatst had getrakteerd op school. 100 procent garantie geven we je niet, maar de kans bestaat dat je driftige kind ineens omslaat. En als je toch bezig bent met vragen: geef je kind op het moment suprême keuzes: wat wil je als vanavond?
Lees verder onder de advertentie
5. Geef het goede voorbeeld
Kinderen zijn jouw spiegelbeeld. Dus schreeuw jij als een mager varken als je gefrustreerd bent, dan zullen zij dat ook doen. Probeer tot tien te tellen (of twintig, dertig, honderd wat ons betreft) zodra je voelt dat je zelf een woedeuitbarsting krijgt. Helpt. Echt.
Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.