15 procent van de Nederlandse kinderen is bang voor de tandarts. 6 procent hiervan is zó extreem bang, dat de moeders van deze kinderen zich soms geen raad weten. Moet jouw kind ook niets hebben van de tandendokter? Lees dan deze tips.
Lees verder onder de advertentie
1. Meenemen naar eigen controle
Wanneer jij jouw kind al van jongs af aan het gevoel geeft dat de tandarts niets engs is, zal-ie daar op latere leeftijd ook minder moeite mee hebben. Neem jouw peuter vanaf ongeveer 2 jaar mee naar een gewone controle van bijvoorbeeld jezelf. Vanaf 3 jaar kun je hem/haar het beste twee keer per jaar voor eigen controle meenemen.
Lees verder onder de advertentie
2. Voorbereiding
Voorbereiding is het halve werk. Koop bijvoorbeeld een boek over de tandarts, stel ‘m gerust, vertel dat het niet eng is en vraag tijdens de controle of de tandarts goed kan uitleggen waar hij of zij mee bezig is. Belangrijk is wel: als je zelf bang bent voor de tandarts, laat dit dan niet aan je kind(eren) merken. Zij nemen deze angst heel snel over.
Geef kinderen een gevoel van controle door bijvoorbeeld een stopteken met hen af te spreken. Wanneer het écht te eng wordt, mogen ze dit aangeven en kan de tandarts hierop inspelen.
4. Belonen
Beloon positief gedrag en negeer negatief gedrag. Word dan ook niet boos als jouw kind een driftbui krijgt bij de tandarts, want dit is waarschijnlijk niet meer dan een uiting van angst. Wees vooral alert op het positieve gedrag.
Lees verder onder de advertentie
5. Kindvriendelijke tandarts
Uiteraard zijn vrijwel alle tandartsen lief voor kinderen en hebben ze na afloop een cadeautje of iets lekkers. Maar werkt zelfs dit niet? Dan zijn er ook speciale kindertandartsen. De kindertandarts neemt de tijd het kind te leren kennen en het vertrouwen van hem/haar te winnen. Samen wordt alle apparatuur die gebruikt gaat worden bekeken en vaak krijgen kinderen de kans om zelf even te voelen en kijken hoe alles werkt. Via internet kun je checken waar voor jou de dichtstbijzijnde zit.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.