15 procent van de Nederlandse kinderen is bang voor de tandarts. 6 procent hiervan is zó extreem bang, dat de moeders van deze kinderen zich soms geen raad weten. Moet jouw kind ook niets hebben van de tandendokter? Lees dan deze tips.
Lees verder onder de advertentie
1. Meenemen naar eigen controle
Wanneer jij jouw kind al van jongs af aan het gevoel geeft dat de tandarts niets engs is, zal-ie daar op latere leeftijd ook minder moeite mee hebben. Neem jouw peuter vanaf ongeveer 2 jaar mee naar een gewone controle van bijvoorbeeld jezelf. Vanaf 3 jaar kun je hem/haar het beste twee keer per jaar voor eigen controle meenemen.
Lees verder onder de advertentie
2. Voorbereiding
Voorbereiding is het halve werk. Koop bijvoorbeeld een boek over de tandarts, stel ‘m gerust, vertel dat het niet eng is en vraag tijdens de controle of de tandarts goed kan uitleggen waar hij of zij mee bezig is. Belangrijk is wel: als je zelf bang bent voor de tandarts, laat dit dan niet aan je kind(eren) merken. Zij nemen deze angst heel snel over.
Geef kinderen een gevoel van controle door bijvoorbeeld een stopteken met hen af te spreken. Wanneer het écht te eng wordt, mogen ze dit aangeven en kan de tandarts hierop inspelen.
4. Belonen
Beloon positief gedrag en negeer negatief gedrag. Word dan ook niet boos als jouw kind een driftbui krijgt bij de tandarts, want dit is waarschijnlijk niet meer dan een uiting van angst. Wees vooral alert op het positieve gedrag.
Lees verder onder de advertentie
5. Kindvriendelijke tandarts
Uiteraard zijn vrijwel alle tandartsen lief voor kinderen en hebben ze na afloop een cadeautje of iets lekkers. Maar werkt zelfs dit niet? Dan zijn er ook speciale kindertandartsen. De kindertandarts neemt de tijd het kind te leren kennen en het vertrouwen van hem/haar te winnen. Samen wordt alle apparatuur die gebruikt gaat worden bekeken en vaak krijgen kinderen de kans om zelf even te voelen en kijken hoe alles werkt. Via internet kun je checken waar voor jou de dichtstbijzijnde zit.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.