Niets gezelliger dan samen koken, maar dan moet de keuken wel veilig zijn. Bekijk daarom deze tips: kun je je kind rustig z’n gang laten gaan terwijl jij de groenten snijdt.
Lees verder onder de advertentie
Vaatwasser
Tijdens en direct na een wasbeurt kan er stoom vrijkomen uit de vaatwasser en dit kan brandwonden veroorzaken. Probeer je kind daarom bij de vaatwasser weg te houden wanneer deze aan staat of net klaar is. En wil je de deur opentrekken? Dan kun je het beste even wachten tot de boel is afgekoeld.
Lees verder onder de advertentie
Opbergen
Schoonmaakmiddelen, plastic zakken en messen: niet het veiligste spul in de keuken, goed dus om dit buiten bereik van kinderen te houden. Zet bijvoorbeeld zoveel mogelijk in hoge kastjes of sluit de kasten af met een speciaal veiligheidsslot. Ditzelfde geldt voor een messenblok op het aanrecht. Plaats de messen in het BK Skills Lade Messenblok dan weet je zeker dat je kind er moeilijk bij kan.
Lees verder onder de advertentie
Oven
Geen nieuws dat de buitenkant van de oven heet kan worden als-ie aanstaat. Een ovenruitbeschermer is hiervoor een goede oplossing, al wordt deze wel warm – altijd slim om in de buurt van je kind te blijven dus. Ook kan de ovendeur door je kind als opstap gebruikt worden om bij de kraan of het fornuis te komen. Deze kun je makkelijk vastzetten met een ovenslot.
Lees verder onder de advertentie
Hete vloeistoffen en pannen
Jaarlijks belanden er zo’n zestienhonderd kinderen op de eerste hulp nadat ze verbrand zijn en 75 procent van deze gevallen wordt veroorzaakt door hete vloeistof – niet zo gek dat je je kind tijdens het afgieten van een pan zo ver mogelijk uit de buurt wilt houden. De oplossing? De BK Flow pannen met speciale afgietdeksels. De pannen zijn uitgerust met een uniek afgietsysteem, waarbij de deksel met een kwartslagdraai in de rand, onder de greep, vergrendeld kan worden. Zo hoef je niet bang te zijn dat je kind geraakt wordt door kokendhete spetters. Ook fijn, de grepen van de BK pannen worden ook niet heet. Nog meer tips om verbranding in de keuken te voorkomen:
Lees verder onder de advertentie
Zet kopjes en kannen hoog weg.
Draai de stelen van de pannen naar achteren.
Gebruik bij het koken alleen de achterste gaspitten.
Installeer een fornuisrekje.
Test vooraf de watertemperatuur van het kraanwater.
Maak een kort snoer aan waterkoker.
Gebruik een thermoskan.
Haal de stekkers uit apparatuur die je niet gebruikt.
Wil je kind door een pan roeren? Gebruik ook dan alleen de achterste gaspitten, zorg dat de voorste pitten afgekoeld zijn, dat je kind stabiel staat en gebruik bijvoorbeeld de BK Wokarang: een wokpan met komvormige rand. Bij één beweging met de bijpassende spatel vallen de ingrediënten zo weer terug in de wok. De pan optillen tijdens het wokken is niet meer nodig en door de constante warmtetoevoer bespaar je ook nog een hoop energie.
Vloer- en eettafelkleden
Ziet er hartstikke gezellig uit, maar in de keuken niet zo praktisch. Over een vloerkleed kun je makkelijk struikelen en trekt je kind aan een tafelkleed, dan krijgt het alles over zich heen. Deze decoratie kun je daarom beter bewaren voor in de woonkamer.
30% inruilkorting
Veiligheid in de keuken voorop. Ruil daarom je oude pannen nu in voor een veilige BK-pannenset. Met je oude onveilige pan ontvang je 30% korting op een nieuwe pannenset of de BK Wokarang. Deze wok hoef je niet op te tillen en je houdt gegarandeerd een schoon fornuis.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag