7x de meest gemaakte fouten met een kinderautostoel

fouten kinderautostoel Beeld: Pixabay
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Autozitjes zorgen tijdens een botsing voor vijftig procent minder letsel bij kinderen, maar dan moet je het ding wel op de juiste manier gebruiken. Drie op de vier kinderen blijken niet op de juiste manier te zitten. Wat zijn de meest gemaakte fouten? Dat lees je hieronder.

Lees verder onder de advertentie

Winterjas aanlaten

Vooral in de winter kan het voorkomen dat ouders hun kind met winterjas en al in de autostoel zetten. Goedbedoeld natuurlijk, maar toch kun je ‘m beter uitdoen: gordels kunnen bijna onmogelijk goed aanspannen als je kind een dikke jas draagt. Er blijft dan aardig wat ruimte over tussen de gordel en je kind, waardoor er een kans bestaat dat hij bij een botsing uit het stoeltje kan worden geslingerd. Houd maximaal een dikte van twee vingers aan tussen de gordel en je kind.

Lees verder onder de advertentie

 

Lang vervoeren

Voor de veiligheid bij botsingen zit een baby altijd licht gebogen in een autostoeltje, maar hierdoor is er weinig mogelijkheid tot bewegen. Voor een goede motorische ontwikkeling moet je baby eigenlijk recht liggen en de benen vrij kunnen bewegen. Er wordt daarom geadviseerd kleine kinderen niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje te leggen. Maak je een langere rit? Probeer dan tussendoor te stoppen en laat je baby af en toe languit liggen.

Lees verder onder de advertentie

 

 

Lees ook
Column Mariëtte: ‘Op autovakantie met kinderen: hoe dééd mijn moeder dat?!’ >

 

Airbag uitschakelen

Eigenlijk hoort je kind altijd achterin vervoerd te worden (dus niet op de passagiersstoel). Maar is het echt niet anders, zorg er dan voor dat de airbags voorin uitgeschakeld zijn. Dit kan verstikking bij een botsing voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

 

Met rijrichting mee vervoeren

Uit veiligheidsoogpunt kun je je kind het beste zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren – krachten op het nekje bij een frontale botsing zijn dan tot vijf keer zo laag. Na vijftien maanden kunnen de stoeltjes ook met de rijrichting mee gezet worden.

Lees verder onder de advertentie

 

Het stoeltje niet goed vastklikken

Inkopper natuurlijk, maar het autostoeltje mag niet meegeven als je bijvoorbeeld een bocht om gaat. Zorg er daarom voor dat het autostoeltje altijd goed is vastgemaakt. Met de nieuwe lichting autostoeltjes (met ISOFIX) is het gelukkig bijna onmogelijk om dit fout te doen: het is gewoon inklikken en klaar.

Lees verder onder de advertentie

 

Kies voor een stoeltje met rugleuning

Veel mensen gebruiken een zitverhoger als hun kind al wat ouder is. Maar dat is niet voldoende. Je kunt beter een stoeltje met rugleuning aanschaffen, zodat je kind beter beschermd is bij een botsing van opzij. Kies alleen voor een verhoger zonder rugleuning als je kind al bijna groot genoeg is om met een gordel in de auto te zitten.

Lees verder onder de advertentie

 

Trek de autogordel strak aan

Als je baby zit of slaapt, mag er geen speling tussen het autostoeltje en de stoel of bank zitten. Zorg er voor dat je het heupgedeelte van de autogordel daarom altijd zo strak mogelijk aantrekt.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken