In je tuin, het park of op het grasveld: deze natuurspelletjes kan je kind overal in de buurt doen. En ze zijn nog leerzaam ook.
Lees verder onder de advertentie
Kleurendobbelspel
Bladeren zijn groen, de lucht is blauw en een boomstam is bruin. Toch? Niet helemaal: als je goed kijkt, zijn de bladeren soms ook rood en boomstammen wit.
Maak er een spelletje van door met een kleurendobbelsteen te gooien: bij de kleur die wordt gegooid, moet iedereen in de natuur een voorwerp zoeken. Wie het laatste iets vindt, is af. Wie wordt uiteindelijk de winnaar?
Dit spelletje kun je gemakkelijk met z’n tweeën in de tuin doen, want je hoeft niet op zoek te gaan naar echte dieren. Download hier een aantal digitale vlinders, knip ze uit en plak ze op stevig papier of karton.
Lees verder onder de advertentie
Ga dan op een paar meter van elkaar staan: één kind houdt de vlinders vast met een knijper eraan en gooit ze om en om naar het andere kind. Die staat klaar met een schepnetje: hoeveel kan hij er vangen?
Een bordspel is natuurlijk altíjd leuk om te doen, maar dat hoeft niet aan de standaard keukentafel. Ga de strijd aan in het park en neem dan meteen een goedgevulde picknickmand mee. Je kind kan meehelpen om de broodjes en fruitspiesen te maken of laat hem z’n eigen picknickmandje vullen.
Waar je kind buiten ook is, hij kan er altijd op ontdekkingstocht gaan: welke insecten leven er allemaal? Om de speurtocht extra leuk te maken gebruik je een insectenboek, zodat hij ter plekke leert hoe langzaam een slak loopt en waarom mieren bijvoorbeeld in een rijtje lopen.
Je kent het vast wel van de camping, maar je kunt dit populaire spelletje ook gewoon spelen op het grasveld in de buurt. Het doel: gooi met houten stokken alle torens van de tegenstander om. Het team dat de koning omver krijgt, wint.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?