5x tips om jouw kind online te beschermen

tips_kind_online_beschermen
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Internet is ontzettend handig, maar kan helaas ook een gevaarlijke plek zijn voor kinderen. Gelukkig bescherm je ze met een paar simpele tips al tegen zaken die niet voor hun ogen bestemd zijn. Bijvoorbeeld met de Family Link-app op een Google Chromebook Flip van Asus*: Kek Mama’s Helene van Santen testte ‘m en is positief verrast.

Lees verder onder de advertentie

1. Gemeenschappelijke ruimte

Klinkt misschien logisch, maar kinderen slepen een laptop of tablet zo mee naar hun kamer. Door zo’n apparaat in een gemeenschappelijke ruimte te houden, kun je af en toe een blik werpen op ’t scherm. Maak afspraken met jouw kind over hoe en wanneer-ie op internet mag en leg uit dat ze nooit hun persoonlijke gegevens ergens mogen invullen of doorgeven aan iemand die ze via het internet hebben ontmoet.

 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook
iPad-gebruik onder kinderen: zo pak je het aan >

 

2. Controleer web-geschiedenis

Het is een kleine moeite en geeft je in één oogopslag een overzicht van de websites die jouw kind heeft bezocht. Kom je iets tegen waarvan je denkt: niet de bedoeling, dan kun je deze website meteen blokkeren. Door jouw kind te vertellen dat jij af en toe de geschiedenis checkt, zal-ie niet zo snel ‘stiekem’ websites bezoeken die kwaad kunnen.
 

Lees verder onder de advertentie

3. Veiligheidsmodus YouTube

YouTube staat vol met filmpjes die zelfs voor volwassenen geen pretje zijn om naar te kijken. Oplossing: de veiligheidsmodus instellen. Hoe je dat doet? Nou, zo: 

  • Scroll naar de onderkant van een YouTube-pagina en klik op de vervolgkeuzelijst in het gedeelte ‘Veiligheid’.

  • Kies de opties Ingeschakeld of Uitgeschakeld om deze functie aan of uit te zetten.

  • Let op: als je de veiligheidsmodus inschakelt op YouTube, wordt ook Google SafeSearch ingeschakeld, een vergelijkbaar filter voor Google Zoeken.

 

4. Apps beheren

Probeert je kind een nieuwe applicatie te downloaden? Met de Family Link-app op een Google Chromebook Flip check je op afstand of het programma geschikt is én kun je reageren door de download goed te keuren of af te wijzen. Op dezelfde manier kun je ook in-app aankopen beheren – handig als je kind bijvoorbeeld gek is op gamen.

Lees verder onder de advertentie

 

5. Schermtijd

Met Family Link kun je ook limieten instellen voor het schermgebruik van je kind. Dat kan voor het totale gebruik van de laptop, maar de limiet is ook per programma in te stellen. Extra handig: je kunt de laptop ook op afstand vergrendelen wanneer het tijd is om een pauze in te lassen, bijvoorbeeld om buiten te spelen of aan tafel te gaan.

Lees verder onder de advertentie

 

* De naam Flip zegt het al: deze Chromebook kun je 360 graden draaien – ideaal voor het kijken van films of series in de tuin of op de bank. Ook is hij hartstikke licht én gaat de accu meer dan tien uur mee. Het gebruiksvriendelijke en veilige besturingssysteem zorgt ervoor dat al je werk automatisch wordt opgeslagen in Google Cloud. Ook kun je zonder internetverbinding gebruikmaken van je Chromebook en documenten opslaan en bewerken. Die worden weer automatisch gesynchroniseerd als je weer online bent. Handig, niet?

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >

Meest bekeken