Is het voorlezen van je kinderen een vast onderdeel van jullie avondroutine? Dan ben je goed bezig, want voorlezen brengt een hoop voordelen met zich mee. Daarom: vijf redenen om jullie favoriete voorleesboek er (nog) wat vaker bij te pakken.
Niet zo verrassend, wel erg fijn: het voorlezen van kinderen is goed voor hun woordenschat. Tijdens het luisteren ontdekken ze steeds nieuwe woorden, die jij vervolgens kunt uitleggen. Dat geldt trouwens ook voor de illustraties in het boek. Of voorlezen alleen zin heeft bij oudere kinderen? Allesbehalve. Uit onderzoek blijkt dat baby’s van 6 tot 8 maanden, die regelmatig voorgelezen worden, op een leeftijd van 12 maanden oud een betere woordenschat hebben dan leeftijdgenootjes.
Lees verder onder de advertentie
2. Stimuleert inlevingsvermogen
Als boekenwurm herken je het wel: door een boek open te slaan, waan je je even in een andere wereld. En dat is precies waarom het voorlezen van je kinderen zo belangrijk is. Ze leren zich in te leven in personages, ontdekken andere culturen en nieuwe situaties.
Ja, je hoort het goed: door voor het slapengaan te lezen, dommelt je kind sneller in slaap. En dat is natuurlijk een stuk gezonder dan tot laat met je neus voor de iPad of televisie zitten. Bovendien zijn kinderen gek op structuur, dus een vast bedritueel is enorm belangrijk.
Lees verder onder de advertentie
4. Betere band tussen ouder en kind
Terwijl je alle ballen omhoog probeert te houden, schiet wat quality time met je kind er weleens bij in. Door je kind voor te lezen neem je écht even tijd voor elkaar. En omdat jullie samen opgaan in het verhaal ontwikkelen jullie een sterkere emotionele band.
5. Kinderen gaan sneller zelf lezen
Over het algemeen geldt: hoe vaker je voorleest, hoe leuker je kind het later vindt om zélf te lezen. Een betere voorbereiding voor de (basis)school is er niet, toch? Je kind een handje helpen met leren lezen, doe je zo. En mocht je al die boekjes teveel ruimte vinden? Dan kun je ook een ebook abonnement nemen.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]