Begint vaak met koorts, hoofdpijn en niet lekker voelen. Vervolgens ontstaan er rode plekjes en later blaasjes over het lichaam die enorm jeuken. De blaasjes barsten open en de korstjes hiervan vallen er vanzelf vanaf. Meestal duurt dit een paar dagen.
Lees verder onder de advertentie
Verzorging: Ondanks de jeuk: niet openkrabben, want dan kan je kind littekens krijgen. Wel heb je speciale crèmes die tegen de jeuk helpen.
Krentenbaard
Een besmettelijke huidinfectie, die vooral kinderen tussen de 2 en 12 jaar krijgen. Het begint vaak als een klein (rood) plekje bij de mond en vervolgens over de rest van het lichaam.
Verzorging: Makkelijk gezegd weer, maar probeer je kind niet te laten krabben. En ga altijd even naar de huisarts met krentenbaard: een crème kan de genezing versnellen.
Een ontsteking in de bovenste luchtwegen, in de buurt van de stembanden, die je kind – meestal is-ie al verkouden – een benauwd gevoel geeft. De klachten (benauwdheid en een piepende ademhaling) komen vooral ’s avonds en in de nacht opzetten. zijn het ergst in de avond en nacht.
Lees verder onder de advertentie
Verzorging: Het kan een eng gezicht zijn, maar probeer vooral rustig te blijven. Stomen met warme, vochtige lucht heeft geen zin; stomen met koude, vochtige lucht of wandelen in de buitenlucht wel. Als het te lang duurt, ga dan even langs de huisarts. Die kan medicijnen voorschrijven om de luchtwegen wijder te maken.
Vijfde en zesde ziekte
Dit zijn twee verschillende ziektes die makkelijk door elkaar worden gehaald. Alleen door het ziekenhuis is vast te stellen of het om de vijfde of zesde ziekte gaat, maar omdat dit geen gevolgen heeft voor de behandeling, wordt dit bijna nooit gedaan. Beide ziektes kenmerken zich door rode vlekjes (in het gezicht en later over het lichaam) en mogelijk wat verhoging of koorts.
Lees verder onder de advertentie
Verzorging: In principe hoef je niets te doen, want de ziektes kunnen niet behandeld worden en gaan vanzelf over. Waarschuw de school wel dat het besmettelijk is, zodat er maatregelen genomen kunnen worden.
Roodvonk
Roodvonk begint met griepklachten als keelpijn, hoofdpijn, koorts of overgeven. Na een paar dagen kan je kind donkerrode plekjes op de huid krijgen, vooral rond de hals, oksels en liezen. Ze zien eruit als kippenvel en voelen aan als schuurpapier. Ook duidelijke symptomen: rode wangen en een vuurrode tong.
Lees verder onder de advertentie
Verzorging: Je kind veel laten drinken en misschien een pijnstiller geven. Omdat roodvonk al besmettelijk is voordat de vlekjes ontstaan, mag een kind met roodvonk gewoon naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. Informeer wel altijd de leidster of leerkracht.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.