Waar je het een paar maanden geleden stiekem wel lekker vond om niet om de haverklap een speen te hoeven terugduwen, hoop je nu toch wel dat je kind stopt met duimen.
Lees verder onder de advertentie
Maar hoe leer je dat af?
Allereerst de mogelijke risico’s…
Want het is natuurlijk fijn als je baby met z’n duim een rustmomentje vindt, maar kinderen die duimen lopen wel het risico op scheve tanden of een vervormd gehemelte. Ook de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak kan veranderen. Daarbij kunnen kinderen die duimen eerder last krijgen van verkoudheid en oorproblemen, doordat ze meer door de mond ademen.
Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan – een speen ‘afpakken’ gaat immers een stuk sneller dan een duim verbieden. Toch kunnen onderstaande tips helpen:
Kies voor een rustig moment en wil niet te snel. Is je kind zenuwachtig omdat-ie bijna jarig is? Of hebben jullie een drukke week? Wacht dan even tot je een rustiger moment vindt en zorg ervoor dat je kind ook écht wil. Door van te voren goede afspraken te maken over wanneer wel en niet duimen, bijvoorbeeld.
Bespreek de nadelen van duimen. Dus ook waaróm het afgeleerd moet worden. Zo is je kind sneller gemotiveerd en heb je meer kans van slagen.
Maak samen een plan en laat je kind zelf meedenken en keuzes maken. Denk aan: • pleister om de duim doen • want of handschoen aantrekken • vingerpoppetje over de duim • knuffel als vervanging
Zorg voor geheugensteuntjes op een speelse manier, door bijvoorbeeld voor het slapengaan een codewoord te verzinnen. Of hang een geheugensteuntje naast het hoofdkussen bij het bed.
Belonen: het geven van stickers voor elke dag dat je kind niet duimt, kan helpen.
Niet gelukt? Dan is het jammer. Afleren kost tijd en dat geeft niks, dus probeer je kind te belonen voor elke stap die wél lukt.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.