Elsa: ‘Ik schrok me kapot toen ik via de babyfoon zag wat de oppas deed’
De oppas in de gaten houden via de babyfoon, je kunt het eigenlijk niet maken. Toch deed Elsa het, en daar is ze achteraf gezien heel dankbaar voor.
Van vier jaar veilig thuis en/of op de kinderopvang, naar opeens vijf dagen per week naar school. Spannend en leuk, maar voor veel kinderen ook even slikken. Wat als je kind heimwee heeft op school? Zes tips.
Ook al heeft hij wendagen gehad, of misschien zelfs al een jaar of langer ervaring op school. Zorg ervoor dat hij al heeft kennisgemaakt met de nieuwe juf of meester – iets wat veel scholen overigens zelf al regelen. Praat over wat je kind kan verwachten op school, en wat verwacht wordt van hém.
Rituelen geven kinderen een veilig gevoel. Sta elke dag op dezelfde tijd op, maar wel met genoeg tijd en rust om wakker te worden en te knuffelen. Laat de volgorde van zich klaarmaken voor school, elke dag hetzelfde verlopen. Wees ruim op tijd op het schoolplein, zodat je kind nog even met andere kinderen kan spelen, voordat hij naar binnen moet om zijn jas op te hangen en de juf of meester gedag te zeggen. Bespreek die routine desnoods elke ochtend weer opnieuw.
Als jíj het leuk vindt dat je kind naar school gaat, is dat voor je kind al het halve werk. Probeer je eigen twijfels en zorgen niet toe te laten: je kind krijgt het die dag fijn op school, punt uit. Natuurlijk mag je je zorgen wel uiten bij de leerkracht, maar doe dat niet in bijzijn van je kind.
Laat je kind buiten schooltijd afspreken met klasgenootjes. Leg zelf contact met andere ouders in de klas, zodat de kinderen gelinkt worden. Hoe socialer je kind, hoe kleiner de kans dat hij halverwege de dag – of erger: ’s ochtends al – naar huis wil.
Zelfs wanneer je kind het op een huilen zet. De meeste kinderen stoppen daarmee zodra je uit zicht bent. En zo niet, dan slaat de leraar echt wel alarm wanneer dat nodig is. Hoe langer je blijft plakken, hoe onduidelijker het voor je kind is wanneer je weggaat. Zeg ook niet: ‘Mama is straks weer terug’, want kleuters hebben nog geen besef van tijd. Zomaar weg sneaken: ook een slecht idee, want afscheid nemen is belangrijk. Steeds terugkomen wanneer je kind nog huilt, is ook niet verstandig; zo blijft onduidelijk wanneer hij het zelf moet redden – en dat kan hij. En ten overvloede, maar we zeggen het maar: zorg altijd dat je er op tijd weer bent om hem op te halen.
Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, maar wanneer je toegeeft en je kind voorzichtiger gaat aanpakken, leert het niet dat het eigenlijk best meevalt, dat hele naar school gaan. Dat hij het prima zelf kan. Die succeservaringen zijn uiteindelijk dé remedie tegen heimwee.
Meer opvoedtips? We selecteren de beste voor onze nieuwsbrief >