Van vier jaar veilig thuis en/of op de kinderopvang, naar opeens vijf dagen per week naar school. Spannend en leuk, maar voor veel kinderen ook even slikken. Wat als je kind heimwee heeft op school? Zes tips.
Lees verder onder de advertentie
1. Allereerst: bereid je kind voor.
Ook al heeft hij wendagen gehad, of misschien zelfs al een jaar of langer ervaring op school. Zorg ervoor dat hij al heeft kennisgemaakt met de nieuwe juf of meester – iets wat veel scholen overigens zelf al regelen. Praat over wat je kind kan verwachten op school, en wat verwacht wordt van hém.
Lees verder onder de advertentie
2. Zorg voor routine.
Rituelen geven kinderen een veilig gevoel. Sta elke dag op dezelfde tijd op, maar wel met genoeg tijd en rust om wakker te worden en te knuffelen. Laat de volgorde van zich klaarmaken voor school, elke dag hetzelfde verlopen. Wees ruim op tijd op het schoolplein, zodat je kind nog even met andere kinderen kan spelen, voordat hij naar binnen moet om zijn jas op te hangen en de juf of meester gedag te zeggen. Bespreek die routine desnoods elke ochtend weer opnieuw.
Lees verder onder de advertentie
3. Wees optimistisch.
Als jíj het leuk vindt dat je kind naar school gaat, is dat voor je kind al het halve werk. Probeer je eigen twijfels en zorgen niet toe te laten: je kind krijgt het die dag fijn op school, punt uit. Natuurlijk mag je je zorgen wel uiten bij de leerkracht, maar doe dat niet in bijzijn van je kind.
Lees verder onder de advertentie
4. Moedig sociale contacten aan.
Laat je kind buiten schooltijd afspreken met klasgenootjes. Leg zelf contact met andere ouders in de klas, zodat de kinderen gelinkt worden. Hoe socialer je kind, hoe kleiner de kans dat hij halverwege de dag – of erger: ’s ochtends al – naar huis wil.
5. Maak het afscheid zo kort mogelijk.
Zelfs wanneer je kind het op een huilen zet. De meeste kinderen stoppen daarmee zodra je uit zicht bent. En zo niet, dan slaat de leraar echt wel alarm wanneer dat nodig is. Hoe langer je blijft plakken, hoe onduidelijker het voor je kind is wanneer je weggaat. Zeg ook niet: ‘Mama is straks weer terug’, want kleuters hebben nog geen besef van tijd. Zomaar weg sneaken: ook een slecht idee, want afscheid nemen is belangrijk. Steeds terugkomen wanneer je kind nog huilt, is ook niet verstandig; zo blijft onduidelijk wanneer hij het zelf moet redden – en dat kan hij. En ten overvloede, maar we zeggen het maar: zorg altijd dat je er op tijd weer bent om hem op te halen.
Lees verder onder de advertentie
6. Zet door.
Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, maar wanneer je toegeeft en je kind voorzichtiger gaat aanpakken, leert het niet dat het eigenlijk best meevalt, dat hele naar school gaan. Dat hij het prima zelf kan. Die succeservaringen zijn uiteindelijk dé remedie tegen heimwee.
Meer opvoedtips? We selecteren de beste voor onze nieuwsbrief >
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.