Klaagt je kind ’s nachts over een zeurende, stekende pijn in z’n benen? Grote kans dat er sprake is van groeipijn. Dit moet je erover weten.
Lees verder onder de advertentie
Het komt voor in de puberteit, maar zeker ook eerder. Groeipijn ontstaat namelijk tijdens groeispurts. Veel pubers schieten in een kort tijdsbestek ineens de lucht in (weet je vast nog wel: soms herkende je dan een klasgenoot amper meer na de zomervakantie). Maar groeispurts – inclusief groeipijn – komen ook al op vroegere leeftijd voor. Bij kinderen tussen de 4 en de 8 jaar oud het meest.
De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door uitrekkende spieren. Over de precieze oorzaak van groeipijn is nog onduidelijkheid. Er wordt weleens gezegd dat de pijn – die wordt omschreven als aanvallen van een stekende, zeurende pijn in de knieën, kuiten, liezen of schenen – wordt veroorzaakt omdat er aan de spieren en pezen wordt getrokken, die aangehecht zitten aan het bot. Botten groeien sneller dan spieren, dus die ‘trekken’ als het ware aan de spier. En dat is pijnlijk.
Het groeien doet vooral ’s nachts pijn. Dit komt omdat botten vooral ’s nachts groeien. Dan liggen we, in plaats van dat we staan of lopen, en komt er dus geen ‘tegengewicht’ van ons lijf op de botten, die de groei overdag belemmert.
Het kan geen kwaad. Hoewel groeipijn vervelend en pijnlijk is, en soms kan zorgen voor een slapeloze nacht, is het niet gevaarlijk. Je kind groeit er letterlijk vanzelf weer overheen.
Maar soms is het slim om naar de dokter te gaan. Als de pijn bijvoorbeeld op één plek zit en overdag aanhoudt. Of als er een zwelling of koorts bij komt kijken. En eigenlijk: als je het simpelweg niet vertrouwt.
Meisjes hebben er iets vaker last van dan jongens. Waarom dat zo is, is nog onbekend. Groeipijn treft meisjes vooral als ze tussen de 2 en de 11 jaar zijn. Jongens hebben vaak later een groeispurt en hebben er dus op latere leeftijd meer last van.
Je kunt de pijn verlichten. Bijvoorbeeld door de pijnlijke plekken te masseren of er een koele doek op te leggen. Een warm bad wil soms ook helpen, net als een (kinder)paracetamol.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voor de open boeken en roddeltantes die privézaken met de hele stad delen is er niet veel verandert het afgelopen decennia. Hun stories lagen altijd al op straat. Alleen op zakelijk vlak was dat heel lang not done. Daar was de regel in het bijzijn van de baas: praat alleen over je werk en houd […]
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.