Koolbladeren tegen pijnlijke borsten, moederkoek eten tegen een depressie, flesvoeding voor doorslapen. Vanaf het moment dat je die positieve test in handen hebt, word je doodgegooid met wilde verhalen over zwangerschap en de babytijd. Weet jij het verschil tussen wijze raad en babybullshit?
Jojanneke Bastiaansen wel. De onderzoekster verzamelde alle boude beweringen: van echte klassiekers als ‘van zwanger zijn krijg je grotere voeten’ tot ‘de badeend is een gevaar voor de gezondheid van je kind’. Op luchtige wijze, maar altijd wetenschappelijk onderbouwd, maakt ze voor eens en altijd korte metten met de zin- en onzin rondom zwangerschap en de babytijd.
En nu jij. Weet jij het verschil tussen feit en fabel? Test hier je kennis met zeven quizvragen uit Jojannekes boek.
Lees verder onder de advertentie
Waar of niet waar?
1. Het stimuleren van de tepels is een oude bewezen techniek om de bevalling op te
wekken.
2. De vorm van de zwangere buik kan iets vertellen over het geslacht van de baby.
3. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met broers of zussen socialer en gelukkiger zijn.
4. Kinderen die al vroeg naar de crèche gaan worden in die periode vaker ziek, maar
later (tijdens de schoolperiode) juist minder vaak.
5. Koude koolbladeren op je borsten helpt als ze pijnlijk gezwollen zijn door het geven
van borstvoeding.
6. Baby’s die borstvoeding krijgen kunnen de voedingsstoffen die de moeder eet
proeven.
7. Baby’s slapen beter na het voeden met kunstvoeding, want dat is moeilijker te
verteren en daardoor heeft de baby langer geen hongergevoel.
Lees verder onder de advertentie
Antwoorden
1. Het stimuleren van de tepels is een oude bewezen techniek om de bevalling op te wekken.
Ja, deze techniek wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt en heeft daadwerkelijk effect als je al (bijna) uitgerekend bent.
2. De vorm van de zwangere buik kan iets vertellen over het geslacht van de baby.
Nee, er zijn geen uiterlijke kenmerken die het geslacht van een ongeboren kindkunnen verklappen.
3. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met broers of zussen socialer en gelukkiger zijn.
Nee, een enig kind is gemiddeld niet anders of minder gelukkig. Gelukkig maar, want het aantal gezinnen met één kind neemt in Nederland toe.
4. Kinderen die al vroeg naar de crèche gaan worden in die periode vaker ziek, maar later (tijdens de schoolperiode) juist minder vaak.
Ja, dat klopt. Crèchekinderen zijn eerst vaker ziek dan thuisblijfkinderen, al zijn de verschillen niet groot. Gemiddeld scheelt het bijvoorbeeld één buikgriep in drie jaartijd. Na een paar jaar, zodra de kinderen naar de basisschool gaan, draaien de rollenom.
5. Koude koolbladeren op je borsten helpt als ze pijnlijk gezwollen zijn door het geven van borstvoeding.
Ja, koude kool werkt. Maar een koud gelpack ook. En die stinkt minder.
6. Baby’s die borstvoeding krijgen kunnen de voedingsstoffen die de moeder eet
proeven.
Ja, er is wel wat bewijs dat sterke aroma’s zoals knoflook terechtkomen in demoedermelk. Baby’s lijken dat wel lekker te vinden. Ze zuigen dan bijvoorbeeld vaker en langer aan de borst.
7. Baby’s slapen beter na het voeden met kunstvoeding, want dat is moeilijker te verteren en daardoor heeft de baby langer geen hongergevoel.
Nee, baby’s reageren niet anders dan op borstvoeding. Het zijn de moeders diekunstvoeding geven die zelf de slaap van hun baby overschatten.Babybullshit en hoe het echt zit van Jojanneke Bastiaansen is nu verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.