Koolbladeren tegen pijnlijke borsten, moederkoek eten tegen een depressie, flesvoeding voor doorslapen. Vanaf het moment dat je die positieve test in handen hebt, word je doodgegooid met wilde verhalen over zwangerschap en de babytijd. Weet jij het verschil tussen wijze raad en babybullshit?
Jojanneke Bastiaansen wel. De onderzoekster verzamelde alle boude beweringen: van echte klassiekers als ‘van zwanger zijn krijg je grotere voeten’ tot ‘de badeend is een gevaar voor de gezondheid van je kind’. Op luchtige wijze, maar altijd wetenschappelijk onderbouwd, maakt ze voor eens en altijd korte metten met de zin- en onzin rondom zwangerschap en de babytijd.
En nu jij. Weet jij het verschil tussen feit en fabel? Test hier je kennis met zeven quizvragen uit Jojannekes boek.
Lees verder onder de advertentie
Waar of niet waar?
1. Het stimuleren van de tepels is een oude bewezen techniek om de bevalling op te
wekken.
2. De vorm van de zwangere buik kan iets vertellen over het geslacht van de baby.
3. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met broers of zussen socialer en gelukkiger zijn.
4. Kinderen die al vroeg naar de crèche gaan worden in die periode vaker ziek, maar
later (tijdens de schoolperiode) juist minder vaak.
5. Koude koolbladeren op je borsten helpt als ze pijnlijk gezwollen zijn door het geven
van borstvoeding.
6. Baby’s die borstvoeding krijgen kunnen de voedingsstoffen die de moeder eet
proeven.
7. Baby’s slapen beter na het voeden met kunstvoeding, want dat is moeilijker te
verteren en daardoor heeft de baby langer geen hongergevoel.
Lees verder onder de advertentie
Antwoorden
1. Het stimuleren van de tepels is een oude bewezen techniek om de bevalling op te wekken.
Ja, deze techniek wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt en heeft daadwerkelijk effect als je al (bijna) uitgerekend bent.
2. De vorm van de zwangere buik kan iets vertellen over het geslacht van de baby.
Nee, er zijn geen uiterlijke kenmerken die het geslacht van een ongeboren kindkunnen verklappen.
3. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met broers of zussen socialer en gelukkiger zijn.
Nee, een enig kind is gemiddeld niet anders of minder gelukkig. Gelukkig maar, want het aantal gezinnen met één kind neemt in Nederland toe.
4. Kinderen die al vroeg naar de crèche gaan worden in die periode vaker ziek, maar later (tijdens de schoolperiode) juist minder vaak.
Ja, dat klopt. Crèchekinderen zijn eerst vaker ziek dan thuisblijfkinderen, al zijn de verschillen niet groot. Gemiddeld scheelt het bijvoorbeeld één buikgriep in drie jaartijd. Na een paar jaar, zodra de kinderen naar de basisschool gaan, draaien de rollenom.
5. Koude koolbladeren op je borsten helpt als ze pijnlijk gezwollen zijn door het geven van borstvoeding.
Ja, koude kool werkt. Maar een koud gelpack ook. En die stinkt minder.
6. Baby’s die borstvoeding krijgen kunnen de voedingsstoffen die de moeder eet
proeven.
Ja, er is wel wat bewijs dat sterke aroma’s zoals knoflook terechtkomen in demoedermelk. Baby’s lijken dat wel lekker te vinden. Ze zuigen dan bijvoorbeeld vaker en langer aan de borst.
7. Baby’s slapen beter na het voeden met kunstvoeding, want dat is moeilijker te verteren en daardoor heeft de baby langer geen hongergevoel.
Nee, baby’s reageren niet anders dan op borstvoeding. Het zijn de moeders diekunstvoeding geven die zelf de slaap van hun baby overschatten.Babybullshit en hoe het echt zit van Jojanneke Bastiaansen is nu verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.