Van verstoppertje spelen tot aan krentenbollen tellen: deze spelletjes zijn leuk om te doen én je kind leert er ook nog eens wat van.
Lees verder onder de advertentie
Tellen is een feest
Voor jonge kinderen is tellen een feest. En daar kun je allerlei spelletjes bij verzinnen. Tel vanuit het raam bijvoorbeeld samen het aantal rode auto’s, blauwe fietsen of zwart-witte katten. Laat je kind drie krentenbollen in een zakje doen. Of vraag of hij vier handdoeken kan opvouwen. Je kind leert steeds beter tellen en jij krijgt mooi hulp tijdens het doen van de was. Win-win noemen we dat.
Lees verder onder de advertentie
Alles uit de (schoenen)kast
Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar er bestaat dus zoiets als schoenenmemory. Werkt zo: hussel de schoenencollectie van je kind door elkaar en leg ze stuk voor stuk in gelijke rijen op de vloer. Struin je keukenkastjes af en leg dan over iedere schoen een (thee- of hand)doek. Laat je kind alle paren bij elkaar zoeken door steeds twee doeken per keer op te tillen. De kunst is dat-ie natuurlijk – net als bij de kaartjes – onthoudt waar welke schoen ligt.
Blijft favoriet: verstoppertje. Een spel zo oud als de weg naar Rome en leerzaam op meerdere niveaus. Baby’s en dreumesen leren bijvoorbeeld dat voorwerpen en mensen blijven bestaan, ook als je ze niet kunt zien. Bij oudere kinderen spreekt het tot de verbeelding: je kind moet bedenken waar anderen verstopt zouden kunnen zitten of wat voor hemzelf een goeie verstopplek is. Plus: je moet er wat geduld voor opbrengen. Voor de meeste kinderen nogal een opgave, maar de drang om niet ontdekt te worden is groter. Leren ze ook nog eens hun impulsen te beheersen.
Lees verder onder de advertentie
Online spelletjes
Je peuter af en toe op de iPad kan best – helemaal met deze spelletjes, die niet alleen leuk zijn, maar ook hartstikke leerzaam. Je kind helemaal blij, en heb jij mooi even een kwartiertje voor jezelf.
Lees verder onder de advertentie
Dansen met de tafels
Wil je je schoolgaande kind op een speelse manier helpen met rekenen? Dans dan met de tafels. Het idee is simpel: je kiest eerst een tafel – bijvoorbeeld de tafel van 4. Vervolgens tel je om te beurt vanaf nul en de persoon die óf een cijfer (met een) 4 óf een cijfer uit de tafel van 4 (8, 16, 32) moet opnoemen, roept in plaats daarvan ‘dansen!’.
Lees verder onder de advertentie
Het supermarktspel
Nu je niet met het gezin naar de supermarkt kan, haal je deze gewoon in huis met dit grappige geheugenspelletje. Speler één begint met de letter A en noemt iets wat in de supermarkt te koop is. Vervolgens herhaalt speler twee dit product en noemt er ook een met de letter B, enzovoort. Bijvoorbeeld: Speler één: ‘Ik ga naar de supermarkt en ik koop peren.’ Speler twee: ‘Ik ga naar de supermarkt en ik koop peren en broccoli.’
Geheimschrift
Eén speler houdt zijn handen voor zich en sluit zijn ogen. De andere speler schrijft met zijn vingers een woord op de handen van speler één, die vervolgens moet raden wat er is geschreven. Simpel, maar succes gegarandeerd.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.