Ja, ze zorgen voor haren in je interieur, of zaagselvlokken. Vragen aandacht en verzorging en dus geld, maar bovenal: tijd. Toch: een huisdier in een gezin met kinderen heeft bovenal heel veel voordelen. Een paar tips om vooraf rekening mee te houden, om teleurstellingen te voorkomen – bij jou én je kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Leuk, een puppy. Of een kitten. En zo’n schattig dwergkonijntje. Maar kleine beestjes worden groot, en de pup die een paar maanden geleden nog zo snoezig stoeide met de kinderen, sleurt jouw derdegroeper nu tijdens het uitlaten moeiteloos over straat. De hangoor die zo leuk op schoot zat, past na een paar maanden niet meer in het konijnenhok. En die speelse kitten, wordt een huiskat die overdag voornamelijk slaapt, of de deur uit is. Zorg ervoor dat je realistische verwachtingen hebt van je huisdier, en maak die duidelijk aan je kinderen. Weet waar je aan begint. Want die uitlaatronde op de late avond en het schoonmaken van het konijnenhok, aquarium of de kattenbak, daar draait straks natuurlijk maar één iemand voor op.
Hoeveel tijd heeft je gezin voor een huisdier? Maar echt. Check, check, dubbelcheck. Want geen beest wordt blijer in een gezin waar iedereen vijf dagen per week naar werk/school/kinderopvang/sport is. En hoe regel je de vakanties? Of een spontaan nachtje weg? Of zelfs een hele dag naar de stad waar je een etentje aan vastknoopt?
Niet alle huisdieren zijn geschikt voor kinderen. Heel energieke, grote honden, kunnen je kind omver lopen, nerveuze rassen krijgen teveel prikkels bij jonge kinderen, en kleine, tere honden zijn weer niet bestand tegen iets te enthousiaste knuffels van je kinderen. Een schichtige kat komt nooit meer onder de kast vandaan zo lang jouw kirrende dreumes door de kamer waggelt. Kijk naar je gezin en laat je (bijvoorbeeld hier) informeren over welk ras of karakter het best bij jullie past. Oók als het om een vogel gaat. Of reptielen. En knaagdieren.
Houd rekening met de leeftijd van je kinderen. Huisdieren zijn geschikt vanaf elke leeftijd, maar niet op elke leeftijd kunnen kinderen voor een huisdier zorgen. Een kind van zes kan geen grote hond uitlaten. Sterker nog: een kind van negen ook niet. Tot tien jaar kunnen kinderen in hun eentje geen verantwoordelijkheid dragen voor een dierenleven, omdat ze de consequenties nog niet voldoende overzien.
Doe een allergie-check. Je zult bepaald niet de eerste zijn die Fikkie of Minoes na drie maanden de deur weer uit moet doen omdat zoonlief allergisch is.
Stel gedragsregels vast. Wat mogen de kinderen wel en niet doen met hun nieuwe huisdier en waarom? En wat mag jouw huisdier absoluut niet bij de kinderen (denk: in bed, in het gezicht likken, op de bank)?
Een huisdier vertoont soms onverwacht gedrag. Dat gevaar kan opleveren. Maar dat geldt evengoed voor het gedrag van een (jong) kind naar een huisdier. Jong geleerd is oud gedaan: hoe duidelijker de omgangsregels vanaf het begin zijn, hoe meer plezier jullie van je huisdier hebben. Sterker nog: een kind dat voor een huisdier zorgt, krijgt onder andere meer zelfvertrouwen, empathie, troost en ontwikkelt zich cognitief beter, tonen talloze onderzoeken aan.
Wat als ‘ie doodgaat? Want dat is misschien nog wel het allermoeilijkste. Van niets krijgen je kinderen zoveel liefde, troost en positiviteit als van een huisdier, maar dat maakt afscheid nemen ingrijpend. Zelfs een dode goudvis kan op kleine kinderen al impact hebben. Hier lees je hoe je daarmee omgaat.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.