Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Dat lust ik niet! Is het bij jullie thuis iedere avond strijd om de bloemkool en bonen en vist je kind met chirurgische precisie alle rode en groene stukjes uit de nasi? Deze handig tips van andere moeders zijn het proberen waard.
Handen in het haar, ruzie aan tafel: (bijna) niemand ontkomt aan de beruchte lust-ik-niet fase. Vooral groente wordt fanatiek van tafel gegooid of vliegt stiekem in de prullenbak. Ga niet wanhopig het gevecht aan, zeggen zo’n beetje alle experts. Maar wat dan wel? Blijven aanbieden en stimuleren is de tip. Iets wat je kind niet lekker vindt, gaat er makkelijker in als je het combineert met iets wat hij wel lust, zoals bijvoorbeeld groente met fruit. Een andere structuur of vorm doet ook vaak wonderen. En misschien wel het allerbelangrijkste: laat het ze altijd proeven, al is het maar een muizenhap. Niet één of twee keer, maar wel tien tot vijftien keer. Dan pas zijn ze gewend aan de smaak. Deze moeders is het al gelukt.
Marije (33): ‘Pannenkoeken gaan er bij mijn dochters (2 en 5) in als zoete koek. Maar bietjes? No way. En spinazie vinden ze helemaal het toppunt van smerig. Toen ik in de supermarkt groentewraps zag liggen, dacht ik: hé, dat moet met pannenkoeken ook kunnen. En ja hoor, de groene, oranje en vooral roze gekleurde pannenkoeken zijn hartstikke populair. Zij blij, ik blij. Bietjes, wortels en spinazie gingen er nog nooit zo makkelijk in.’
Ella (42): ‘Als ik mijn zoontjes van 4 en 8 gekookte groenten voorzet, wordt er met een beetje geluk een halve wortel uit gepikt en dat was het dan. Maar als ik ze terwijl ik sta te koken een bakje wortels en komkommer voorzet, gaat het helemaal op. Ook snoeptomaatjes werken goed onderweg van school. En sinds deze week hebben ze een nieuwe liefde: hummus met komkommer als snack voor het eten. Lijkt verdacht veel op borrelen maar ik reken het maar even goed.’
Marijke (44): ‘Op een gegeven moment zei ik: “Als jij nu je groente opeet, dan krijg je een snoepje”. Werkte wel, maar of ‘t nou opvoed technisch het juiste is…’
Kim (38): ‘We hebben alles uit de kast gehaald om onze zoon van 6 groente te laten eten. Belonen met een toetje, straf geven en zelfs de spinazie-spierballen van Popeye hebben we in de strijd gegooid. Geen resultaat. Nu schotel ik hem de hele dag kleine beetjes groente voor. ’s Morgens een handje spinazie en bevroren fruit door de smoothie, geprakte avocado onder een plak kaas op brood en komkommers in een rolletje kipfilet als snack. Gaat er ‘s avonds minder groente in? Geen punt. Het grappige is dat hij nu veel vaker zonder te sputteren zijn groente opeet omdat we er niet meer zo op gefocust zijn.’
Dinja (38): ‘Simpel maar doeltreffend: laat de groente verdwijnen. Daarvoor hoef je geen Hans Klok-trucs te kennen, maar alleen de staafmixer of keukenmachine te pakken. Over gepureerde groente in de vorm van soep of pastasaus doen ze nooit moeilijk en nasi met bloemkoolrijst verdient wat mij betreft een award. Ook handig: groenteballetjes, gewoon uit de supermarkt hé. Zelf knaag ik in m’n eentje ook een pak weg met een beetje chilisaus.’
Marieke (32): ‘Tijdens het koken hangen mijn zoontjes van 2 altijd om me heen. Ze zijn jengelig, hongerig en willen alles zien wat ik in de pan gooi. Lastig, maar tegelijkertijd ook best handig. Elke keer als ze de keuken inlopen, stuur ik ze weg met wat te eten. Lepels mais uit blik, stukken avocado, een hap pastasaus of alvast een paar gekookte bonen. Zodra ik de groente op een bord leg, vinden ze het opeens stukken minder interessant.’
Nihal (39): ‘Ik maak voor mijn drie kinderen vaak spreads. Makkelijk, lekker, gezond. Voor op het brood of een rijstwafel. Rode paprika, hüttenkäse en wat citroensap in de blender en voila. Of bladgroente, een handje noten en olijfolie. De absolute favoriet? Banaan-avocadospread. Lekker zoet en romig. Geen tijd? Ik koop ook wel eens een kant-en-klare groentespread.’
Rosanne (29): ‘Vol trots liep mijn zoon de keuken in: “Kijk mama, een maat!” (lees: tomaat). De ietwat misvormde tomaat die hij even daarvoor zelf van de tomatenplant in de tuin had geplukt, zat binnen no-time in z’n mond. Nu kweken we zelf komkommer, andijvie en wortels.’
Willen je kinderen het liefst zoet op brood? Verwen ze dan met zoet brood beleg en geef ze tegelijkertijd groente en fruit. Blue Band Fruit & Groente Spread bevat 70 procent groente, fruit en peulvruchten en 0 procent toegevoegde suikers. Er zitten alleen suikers in die er van nature in voorkomen. Lekker bij het ontbijt of in de broodtrommel mee naar school. Verkrijgbaar in de smaken Aardbei & Bietjes, Appel & Wortel en Abrikoos & Pompoen.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >