Wees eens eerlijk: hoe vaak praat jij voor je kind als hem iets gevraagd wordt, of als hij iets graag wil? Juist. Daar moeten we dus allemaal mee ophouden, schrijft columniste Elizabeth.
Lees verder onder de advertentie
‘En wat wil de kleine meid drinken?’ ‘Een fristi graag,’ antwoord jij voor je er erg in hebt. En dat is precies wat columniste Elizabeth Broadbent bedoelt in haar Scary Mommy-blog. De moeder van 3 laat haar kinderen altijd zelf bestellen om ze zo te trainen in hun zelfstandigheid: ‘Waarom klagen mensen zoveel over millenials? Omdat ze hun eigen zaken niet kunnen regelen. Hun moeders bellen naar docenten om te vragen waarom ze een laag cijfer hebben gegeven of ze gaan mee naar een sollicitatiegesprek. Dit moet veranderen. Dat begint bij onze kinderen en dat begint nu,’ schrijft ze.
Lees verder onder de advertentie
Aandacht geven
En dus laat Elizabeth haar kinderen zelf iets bestellen in een restaurant. Net zoals ze de kinderen zelf speelafspraken laat maken. ‘We laten ze zelf met de verkoper in de schoenenwinkel praten, de neiging onderdrukkend om zelf het gesprek over te nemen en te kijken hoeveel teenruimte er nog over is.
Lees verder onder de advertentie
Als onbekenden hen complimenteren met hun hoed, kleding of iets anders, wordt van hen verwacht dat ze zelf reageren in plaats van een reactie van mij te verwachten. Ze moeten spreken wanneer er tegen ze gesproken wordt. Dat heeft niet alleen met zelfvertrouwen te maken. Het gaat erom dat ze anderen zien als mensen die hun aandacht waard zijn,’ aldus de columniste.
Regel het zelf
Wat ze op deze manier wil bereiken voor haar kinderen, is voorkomen dat ‘mammie’ het wel even komt oplossen. ‘Niet omdat mama er niets om geeft, maar omdat mama weet dat er een grote boze buitenwereld is, en ze gaat later niet jouw hypotheek betalen. Ze kan je handje niet vasthouden als jouw Starbucks-bestelling wordt verkloot. Regel het zelf.’
Lees verder onder de advertentie
Tot slot nog een paar wijze woorden: ‘Als de tijd komt dat ze met de volwassenen in hun leven moeten omgaan, dan hoop ik dat ze het zelfvertrouwen hebben om dat zélf te doen, zonder mijn bemoeienis. Zoals volwassenen, wat ze zelf al zo snel aan het worden zijn.’
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Ongepaste betaalverzoekjes krijgen, het is niemand meer vreemd. Of het nou om hele hoge bedragen gaat of om kleine, sommige mensen gaan een grens over met hun Tikkies. Zo ook de organisator van een babyshower, waar Celine voor was uitgenodigd.