Wordt het ineens wel heel onhandig sturen met een steeds zwaarder wordend kind voorop? Misschien is het dan wel tijd voor een achterzitje.
Lees verder onder de advertentie
Maar dan is het wel fijn als je weet waar je zoal rekening mee moet houden.
Welke soorten?
Een voorzitje is vooral geschikt voor de jongere kinderen van 9 tot 15 kg: tussen de negen maanden en drie jaar, ongeveer. Vervolgens stap je over op het achterzitje, waar je twee verschillende soorten van hebt.
Lees verder onder de advertentie
Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo
Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo
Deze informatie vind je vaak terug in de handleiding. Is je kind zwaarder dan 22 kilo? Dan wordt het tijd voor het kind om zelf te gaan fietsen. Er zijn nog wel fietstoeltjes te koop voor kinderen die zwaarder zijn (zelfs tot 35 kilo), maar op de meeste bagagedragers mag je niet meer dan 25 kilo zetten.
Bij de aanschaf van een achterzitje is het belangrijk dat de voeten van je kind vastgezet kunnen worden. Ook een stevige (hoge) leuning en harnasgordel zijn een must. Tip: neem je fiets mee zodra je een stoeltje koopt. Zo kun je zien of het stoeltje naar keuze ook echt op jouw fiets past. Oh, en om te voorkomen dat kindervingers worden afgekneld door de zadelveer: koop er ook gelijk een zadelveerbeschermer bij.
Lees verder onder de advertentie
Verder goed om rekening mee te houden:
Zorg voor genoeg steun aan de zijkanten (een zijleuning van minimaal tien centimeter hoog)
Kan je kind zich vasthouden zonder jou daarbij in de weg te zitten?
Er mogen geen scherpe en kleine onderdelen aan het stoeltje zitten
Hoewel het niet verplicht is in Nederland: je kunt overwegen om je kind een fietshelm te laten dragen
En geen moetje, vooral praktisch: het is fijn als het zitje snel opdroogt (als het regent, bijvoorbeeld)
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.