Onderzoek: opa of oma zijn is schrikbarend duur
Dat er bij kinderen krijgen een hoop extra kosten komen kijken, geldt niet alleen voor de ouders. Ook opa’s en oma’s tasten dieper in de buidel. Dat blijkt uit onderzoek van The Senior List.
Iedere ouder weet: kinderen zitten boordevol energie. Rennen, springen, schreeuwen en af en toe die blik die zegt: “Praat je tegen mij?” Maar wat nu als jouw kind nét iets drukker is dan anderen?
Of als je merkt dat het moeite heeft om zich te concentreren, zelfs bij dingen die het superleuk vindt? Dan kan ADHD een mogelijke verklaring zijn. Maar geen stress, je staat hierin niet alleen! Laten we eens duiken in wat ADHD precies is en waar je op kunt letten als je denkt dat jouw kind misschien ADHD heeft.
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het is een aandoening die vooral invloed heeft op het concentratievermogen, impulsiviteit en hyperactiviteit van een kind. Nu hoor ik je denken: “Maar hé, alle kinderen zijn toch wel eens druk en afgeleid?” Dat is ook zeker zo. Maar bij kinderen met ADHD gebeurt dit op een manier die hun dagelijkse leven (en dat van jou als ouder) behoorlijk kan beïnvloeden.
Bij ADHD gaat het niet alleen om druk gedrag, maar ook om moeite met focus en planning. Je kind kan bijvoorbeeld een eindeloos enthousiasme hebben voor nieuwe ideeën, maar heeft dan moeite om ze ook af te maken. Of het vergeet steeds simpele dingen, zoals waar die nieuwe knuffel is gebleven, zelfs als het er vijf minuten geleden nog mee speelde.
Lees ook – Zelfdiagnose via TikTok: 3 op de 10 jongeren denken dat ze ADHD hebben
Hoe weet je nu of jouw kind gewoon energiek is, of dat er misschien toch meer aan de hand is? Hier zijn enkele signalen waar je op kunt letten:
Jij bent net bezig met je koffie, en je kind is alweer van de stoel gesprongen om iets anders te doen. Voor kinderen met ADHD is het moeilijk om stil te zitten, zelfs bij rustige activiteiten.
Je hebt net drie keer gezegd dat het z’n schoenen moet aantrekken, en toch staat het vijf minuten later op z’n sokken bij de deur. Oeps, weer vergeten.
Terwijl je bezig bent met een knutselproject, is jouw kind ineens geïnteresseerd in iets totaal anders, zoals het geluid van de koelkast of een vlieg die langs zoemt. Focus? Lastig!
Zit je midden in een gesprek met iemand anders, komt je kind er zonder pardon tussen met een totaal ander onderwerp. Geduld is moeilijk, en de drang om te praten is groot.
Je kind start met veel enthousiasme een tekening of een puzzel, maar binnen een paar minuten ligt alles alweer aan de kant. Het afmaken van taken kan lastig zijn.
Voor je het weet heeft je kind het nieuwe pak koekjes opengetrokken, ook al had je net gezegd dat het moest wachten. Impulsiviteit is een groot kenmerk van ADHD.
Het lijkt soms alsof je praat tegen een muur, terwijl je kind naar buiten staart of met iets anders bezig is. ADHD maakt het moeilijk om aandachtig te luisteren, zelfs als het onderwerp leuk is.
Niet gewoon druk, maar constant in beweging. Rennen, springen, klimmen, praten – het gaat maar door, zelfs als andere kinderen al lang moe zijn.
Schoolspullen, speelgoed, sokken – alles ligt door elkaar en het lijkt een onmogelijke taak om het ooit weer georganiseerd te krijgen.
In de rij staan of wachten op hun beurt tijdens een spel? Drama! Geduld is echt een uitdaging voor kinderen met ADHD.
Lees ook – Onderzoek: meer bomen in de buurt, minder ADHD bij kinderen
Herken je je kind in veel van deze tekenen? Geen paniek! Er zijn tegenwoordig veel manieren waarop jij je kind kunt ondersteunen. Waar je vroeger nog meteen aan de ritalin gezet werd, zijn er nu meer opties voorhanden om je kind te helpen. Het is belangrijk om als eerste in gesprek te gaan met de leerkracht van je kind en de huisarts. Zij kunnen een inschatting maken en je eventueel doorverwijzen naar een specialist voor een verdere diagnose.
Daarnaast zijn er praktische tips die je meteen kunt toepassen:
Iedere ouder ziet wel eens gedrag dat lijkt op ADHD, maar het wordt pas een probleem als het echt negatieve invloed heeft op het dagelijks functioneren van je kind. Als je merkt dat je kind door deze gedragingen vastloopt op school of in sociale situaties, kan het fijn zijn om professionele hulp in te schakelen.
Een diagnose ADHD betekent overigens niet dat je kind “moeilijk” is. Het betekent gewoon dat het andere ondersteuning nodig heeft. Met de juiste begeleiding kunnen kinderen met ADHD hun talenten en energie op een positieve manier inzetten.
ADHD is niets om je voor te schamen en met wat extra liefde, geduld en structuur kun je je kind helpen om het beste uit zichzelf te halen. Dus, als jouw mini-dynamo nét iets drukker is dan gemiddeld, wees niet bang om hulp te zoeken. Want met de juiste aanpak wordt ADHD niet de beperking, maar een kracht!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.