Afgeplat hoofdje bij een baby: wat is het en hoe voorkom je het?

afgeplat-hoofdje-baby
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Heeft je baby een voorkeurshouding? Dan kan het zijn dat-ie een afgeplat hoofdje krijgt. Wat dit precies is én hoe je het kunt voorkomen, zochten we voor je uit.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een afgeplat hoofdje?

Dit ontstaat als je baby te vaak (en te lang) in dezelfde houding ligt met z’n hoofdje: de schedel is nog week, waardoor deze makkelijk kan vervormen. Heeft je kind links of rechts een afplatting? Dan noem je dat plagiocefalie. Bij een afplatting aan de achterkant is er sprake van brachycefalie. 

Lees verder onder de advertentie

Overigens is het helemaal niet gek als jouw baby een voorkeurshouding heeft. Zo’n tachtig procent van de pasgeboren kinderen heeft er last van: veel meer nog dan vroeger, doordat (uit angst voor wiegendood) wordt geadviseerd om baby’s op hun rug te laten slapen. 

 

Kan het kwaad?

Qua ontwikkeling niet: kinderen met een afgeplat hoofdje ontwikkelen zich over het algemeen net zo goed als zónder. Wel kan het ervoor zorgen dat het gezichtje van je kind minder symmetrisch wordt. Oren die ongelijk zijn, bijvoorbeeld, of een hoofd dat niet mooi rond is. 

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
Fotoserie: 10x slapende kinderen op gekke plekken >

 

Hoe kun je het voorkomen?

  • Als je merkt dat jouw kind een voorkeurshouding heeft, probeer z’n hoofdje in zijn slaap dan regelmatig de andere kant op te leggen. Blijft jouw kind op één kant liggen? Dan kun je een mobiel, een speeltje of iets met lichtjes hangen aan de kant waar hij naartoe moet kijken.
  • Probeer je kind niet steeds op dezelfde arm te voeden als je de fles geeft, maar wissel het af.
  • Ga tijdens het verschonen juist staan aan de kant waar je kind niet graag naar kijkt.

 

Hoe behandel je een afgeplat hoofdje?

Vaak herstelt een afgeplat hoofdje vanzelf, maar gebeurt dat niet (of wordt de afplatting erger), dan kan het consultatiebureau/de fysio twee dingen adviseren:

Kinderfysiotherapie: hier krijg je tips over hoe je de voorkeurshouding van je kind kunt corrigeren, door verschillende oefeningen te doen. Met een bandje over het hoofd (de meetmethode plagiocephalometrie (PCM)) wordt door de fysio tijdens elke afspraak gekeken of er vooruitgang is. Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat helmredressietherapie mogelijk is.

Lees verder onder de advertentie

Hierbij krijgt je kind zo’n 13 uur per dag, een paar maanden lang een helmpje op dat ervoor zorgt dat de schedel weer in de juiste vorm groeit.

Bron: OvN

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken