De paden op, de lanen in: van 20 tot en met 24 mei vindt de Week van de Avondvierdaagse 2019 plaats. Op veel basisscholen wandelen kinderen fanatiek vier avonden lang. Hoe bereid je je kind het beste voor en welke afstanden zijn er?
Lees verder onder de advertentie
De meeste basisscholen doen mee aan de avondvierdaagse. Een school kan zelf bepalen op welke dagen er wordt gelopen. Het evenement hoeft niet per se plaats te vinden in de Week van de Avondvierdaagse, sommige scholen wandelen ook later.
Lees verder onder de advertentie
Afstanden
Meestal is er keuze uit drie verschillende afstanden: 5, 10 of 15 kilometer. In sommige plaatsen is er voor de allerkleinsten nog een miniroute van 1 of 2 kilometer. De routes lopen altijd door het dorp of de stad en onderweg wordt natuurlijk vrolijk met z’n allen gezongen. Bij elke wandeling ontvangt een kind een stempel bij de stempelpost.
Heb je alle vier de avonden uitgelopen en kom je over de eindstreep? Dan wacht je natuurlijk een mooie medaille en ontvang je vaak wat lekkers van opa, oma of andere familieleden die zijn komen kijken.
Hoe bereid je je kind zo goed mogelijk voor op de te lopen afstanden? Een aantal tips:
zorg voor goede schoenen met een stevige zool, die goed ingelopen zijn
laat je kind niet met een volle maag lopen, maar geef hem ruim een uur van tevoren een voedzame (koolhydraatrijke) maaltijd zoals pasta
zorg voor goede sokken die vocht opnemen, om blaren zoveel mogelijk te voorkomen
wil je je kind een snack meegeven voor onderweg? Kies dan voor iets gezonds, zoals een stuk fruit
kleed je kind niet te koud, maar ook niet te warm aan – door het lopen krijgt hij het vanzelf warm. Geef tegen de regen een poncho mee
Oh jee, een blaar
Krijgt je kind last van blaren? Dat is vervelend, zeker op één van de eerste avonden. Een blaarpleister voorkomt dat de huid opengaat en dat je kind moeite heeft met lopen. Maak de huid rondom de blaar voorzichtig schoon met water en zeep. Goed droogdeppen en daarna een pleister erop plakken die de hele blaar bedekt.
Lees verder onder de advertentie
Welke scholen doen mee?
De meeste kinderen lopen de avondvierdaagse met hun school, maar niet alle scholen doen mee aan dit evenement. Check hier of de school van jouw kind deelneemt (let op, niet alle scholen staan in dit overzicht).
Lees verder onder de advertentie
Kan je kind niet meelopen met zijn school? Dan kun je je kind individueel opgeven bij een organisatie in de buurt.
Wie jarig is, trakteert! Als moeder wil je natuurlijk iets leuks bedenken zonder dat je urenlang in de keuken hoeft te staan. Dat dacht ook Bibi Breijman, die voor de verjaardag van dochter Teddy een lekkere en supersnelle traktatie in elkaar flanste.
Ruzie met je partner, het overkomt de beste. Of het nu gaat om een niet-opgeruimde sok, een ruzie om een vuilniszak of de thermostaat die op de verkeerde stand staat, kleine irritaties kunnen zomaar escaleren. Dat weet Valerie (26) als geen ander.
Gender disappointment: het is een taboe, maar het komt wel regelmatig voor. Soms heb je al van jongs af aan een bepaald beeld van je gezin in je hoofd, soms heb je gewoon voorkeur voor een geslacht. Het overkwam Cynthia, die gewoon eigenlijk haar gezin altijd voor zich zag met een zoon en een dochter.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (7 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: hoe een zieke peuter zorgt voor het terugschieten in vaste rolpatronen.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Ties.Vajèn is […]