De zon schijnt, de temperatuur loopt op en we gaan met het hele gezin weer lekker zwemmen. Niets leuker dan dat, maar hoe zit het met de kwaliteit van het zwemwater? En wat gebeurt er als je kind zwemwater inslikt?
Lees verder onder de advertentie
Officiële zwemlocaties
Wil je er zeker van zijn dat de kwaliteit van het zwemwater goed is, kies dan voor een officieel aangewezen zwemplek. Tijdens het zwemseizoen – van 1 mei tot 1 oktober – wordt het zwemwater daar minimaal één keer per maand gecontroleerd. Je kunt er dan van op aan dat er geen bacteriesoorten voorkomen in het water, zoals de IE- en E-colibacterie, die voorkomen in de ontlasting van mensen en dieren.
Ga je op andere plekken zwemmen, zoals in zee of in kleine meertjes, let dan zelf goed op. Check hoe het water er uit ziet en ga na waar de zwemplek zich precies bevindt. Als je in water gaat zwemmen dat dicht bij een riool zit of waar scheepvaart doorheen gaat, kan het verontreinigd zijn. Laat je kind nooit het water in gaan als het een vreemde kleur heeft of als er een laag algen op het water ligt.
Je kunt de kwaliteit van het water van een zwemplek gemakkelijk zelf nagaan. Kijk hiervoor op de grote, lichtblauwe informatieborden die bij officiële zwemwaterlocaties staan. Rechtsonder vind je het getal 0, 1, 2 of 3 sterren. Dat houdt in:
Om de kwaliteitsklasse te beoordelen, wordt gekeken naar de metingen van de laatste vier jaar. Het kan natuurlijk zijn dat de kwaliteit plotseling verandert – in dat geval staat er een waarschuwing op het bord. Er kan ook een negatief zwemadvies worden gegeven als zwemmen op die plaats slecht is voor de gezondheid. Het wordt dan afgeraden om het water in te gaan. Is het risico dat jij of je kind ziek wordt heel groot, dan wordt zwemmen zelfs verboden.
Lees verder onder de advertentie
Wat als je kind zwemwater inslikt?
Dit gebeurt altijd wel een keer als je kind een middag lekker gaat spetteren en plonsen. Als je bij een officiële zwemplek bent, is er meestal niets aan de hand.
Gaat je kind echter de zee in of ben je op een niet-officiële zwemplek, bijvoorbeeld in een vaart of in kleine meertjes, let er dan op dat je kind zo weinig mogelijk water inslikt. Je kind kan namelijk ziek worden na het inslikken van water. Hij zou last kunnen krijgen van misselijkheid, braken, koorts en diarree. Soms kan er blauwalg in water voorkomen. Je kind kan dan irritaties krijgen aan zijn ogen of huid. Ook treden er soms maag- en darmklachten op. Deze klachten verdwijnen meestal weer na een paar dagen. Houd je kind er last van, ga dan naar de huisarts.
Lees verder onder de advertentie
Wil je de waterkwaliteit van zwemplekken bij jou in de buurt checken? Kijk dan op zwemwater.nl.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?