Het woord zegt het al: bij een voorkeurshouding ligt je baby voornamelijk in één en dezelfde houding. Dit kan leiden tot een afgeplat hoofdje. Of dit kwaad kan en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Baby’s hebben na de geboorte nog een zachte schedel. Als je baby graag voornamelijk in één houding ligt – op de rechterkant van zijn hoofdje of juist de linkerkant – bestaat de kans dat de achterkant van zijn hoofd aan één kant platter wordt. Het risico op zo’n afgeplat hoofdje is het grootst in de eerste maand, maar het kan ontstaan tot je kind ongeveer zes maanden oud is.
Lees verder onder de advertentie
Kan een afgeplat hoofdje kwaad?
Bij de meeste baby’s gaat het geleidelijk weer over. Maar soms is dat niet zo en blijft de vorm van het hoofd aan één kant iets anders. Dit is niet ernstig en bovendien zie je er, zodra je baby eenmaal haar krijgt, vrijwel niets meer van. Maak je je zorgen, overleg dan met het Consultatiebureau.
Een afgeplat hoofdje voorkomen is moeilijk, als je eenmaal merkt dat je kind heel graag in één bepaalde houding ligt. Wel kun je helpen om vaker zijn hoofd naar beide kanten te draaien. Zo kan hij zijn voorkeurshouding afleren en ontwikkelt zijn hoofd zich zo symmetrisch mogelijk. Dat doe je bijvoorbeeld zo:
Lees verder onder de advertentie
Leg je baby altijd op zijn rug in bed en draai zijn hoofd naar zijn niet-voorkeurskant. Draait hij meteen terug? Doe het dan nog eens als hij slaapt
Zorg dat het licht van het raam of de deur van de niet-voorkeurskant komt. Draai desnoods zijn bedje of de box om
Is je baby wakker? Leg een fel gekleurd speeltje of iets anders dat zijn aandacht trekt aan zijn niet-voorkeurskant. Zorg er wel voor dat hij hier niet bij kan komen
Verschoon je baby of kleed hem aan zodra hij recht voor je ligt. Of zorg dat je aan zijn niet-voorkeurskant staat
Geef je borstvoeding? Dan wissel je de houding van je baby vanzelf af omdat je beide borsten gebruikt. Bij flesvoeding kun je ook van houding wisselen
Vanaf drie maanden kun je je baby in de box of op een speelkleed op zijn buik leggen, eventueel met hulp van een buikkussen. Zo leert hij zijn hoofd op te richten en in het rond te kijken en ontwikkelt hij zijn nek- en rugspieren. Blijf wel altijd bij hem.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.