Het woord zegt het al: bij een voorkeurshouding ligt je baby voornamelijk in één en dezelfde houding. Dit kan leiden tot een afgeplat hoofdje. Of dit kwaad kan en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Baby’s hebben na de geboorte nog een zachte schedel. Als je baby graag voornamelijk in één houding ligt – op de rechterkant van zijn hoofdje of juist de linkerkant – bestaat de kans dat de achterkant van zijn hoofd aan één kant platter wordt. Het risico op zo’n afgeplat hoofdje is het grootst in de eerste maand, maar het kan ontstaan tot je kind ongeveer zes maanden oud is.
Lees verder onder de advertentie
Kan een afgeplat hoofdje kwaad?
Bij de meeste baby’s gaat het geleidelijk weer over. Maar soms is dat niet zo en blijft de vorm van het hoofd aan één kant iets anders. Dit is niet ernstig en bovendien zie je er, zodra je baby eenmaal haar krijgt, vrijwel niets meer van. Maak je je zorgen, overleg dan met het Consultatiebureau.
Een afgeplat hoofdje voorkomen is moeilijk, als je eenmaal merkt dat je kind heel graag in één bepaalde houding ligt. Wel kun je helpen om vaker zijn hoofd naar beide kanten te draaien. Zo kan hij zijn voorkeurshouding afleren en ontwikkelt zijn hoofd zich zo symmetrisch mogelijk. Dat doe je bijvoorbeeld zo:
Lees verder onder de advertentie
Leg je baby altijd op zijn rug in bed en draai zijn hoofd naar zijn niet-voorkeurskant. Draait hij meteen terug? Doe het dan nog eens als hij slaapt
Zorg dat het licht van het raam of de deur van de niet-voorkeurskant komt. Draai desnoods zijn bedje of de box om
Is je baby wakker? Leg een fel gekleurd speeltje of iets anders dat zijn aandacht trekt aan zijn niet-voorkeurskant. Zorg er wel voor dat hij hier niet bij kan komen
Verschoon je baby of kleed hem aan zodra hij recht voor je ligt. Of zorg dat je aan zijn niet-voorkeurskant staat
Geef je borstvoeding? Dan wissel je de houding van je baby vanzelf af omdat je beide borsten gebruikt. Bij flesvoeding kun je ook van houding wisselen
Vanaf drie maanden kun je je baby in de box of op een speelkleed op zijn buik leggen, eventueel met hulp van een buikkussen. Zo leert hij zijn hoofd op te richten en in het rond te kijken en ontwikkelt hij zijn nek- en rugspieren. Blijf wel altijd bij hem.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.