Wist je dat zo’n 20.000 kinderen in Nederland epilepsie hebben? Maar hoe herken je het bij je kind? En hoe ontstaat een epileptische aanval? Wij zetten alles voor Internationale Epilepsiedag op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je epilepsie?
Er wordt gesproken van epilepsie als iemand meer dan één spontane epileptische aanval heeft gehad. Deze ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen en kunnen zich op verschillende manieren uiten: de ogen van je kind kunnen wegdraaien, een van de mondhoeken kan scheef gaan staan, praten gaat moeizamer of hij valt en krijgt schokken. Ook kan je kind ‘gewoon’ even afwezig zijn.
Lees verder onder de advertentie
Als artsen vermoeden dat een kind epilepsie heeft, wordt hij of zij in het ziekenhuis verder onderzocht met behulp van verschillende (EEG en MRI) scans.
Wat zijn de oorzaken?
Bij ongeveer de helft van de mensen met epilepsie is de oorzaak niet duidelijk – vaak heeft iemand bij de geboorte al aanleg. Is dat bij jouw kind het geval? Dan kunnen inentingen, koorts of koortsstuipen soms ook een aanval triggeren. In onderstaande gevallen is de oorzaak overigens wel te achterhalen:
Kinderen met epilepsie groeien er meestal overheen, maar tot die tijd krijgen ze vaak medicijnen om de boel te onderdrukken. Als de aanvallen vervolgens niet overgaan, worden ze doorverwezen naar een epilepsiecentrum of ziekenhuis. Hier lees je meer over de behandelingen die ze daar kunnen toepassen.
Lees verder onder de advertentie
Wat te doen bij een epileptische aanval?
Bij de meeste aanvallen is eerste hulp niet nodig, maar je moet er wel voor zorgen dat je kind tijdens zo’n aanval veilig is.
Probeer hem of haar daarom niet te verplaatsen, tenzij het voor gevaarlijke situaties (bijvoorbeeld in het verkeer) kan zorgen.
Haal voorwerpen weg die je kind kunnen bezeren, maak strakke kleding los en probeer het hoofd te beschermen met een kussen of jas.
Het kan zijn dat je kind tijdens een aanval op z’n tong, lippen of wang bijt, maar probeer dit niet te voorkomen door iets tussen de tanden te stoppen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de kans op verstikking toeneemt.
Als je kind bijkomt, leg hem of haar dan in de stabiele zijligging. Zo blijven de luchtwegen vrij.
Duurt de aanval langer dan vijf minuten? Bel dan 112.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.
Ouders in heel Nederland zitten met een plakkerig probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, die zouden moeten kunnen herplakken, zitten vast op de ramen. Kek Mama to the rescue!