Zo’n 20.000 kinderen in Nederland hebben epilepsie. Maar hoe herken je het bij je kind? En hoe ontstaat een epileptische aanval? Wij zochten het uit.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je epilepsie?
Er wordt gesproken van epilepsie als iemand meer dan één spontane epileptische aanval heeft gehad. Deze ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen en kunnen zich op verschillende manieren uiten: de ogen van je kind kunnen wegdraaien, een van de mondhoeken kan scheef gaan staan, praten gaat moeizamer of hij valt en krijgt schokken. Ook kan je kind ‘gewoon’ even afwezig zijn.
Lees verder onder de advertentie
Als artsen vermoeden dat een kind epilepsie heeft, wordt het in het ziekenhuis verder onderzocht met behulp van verschillende (EEG en MRI) scans.
Wat zijn de oorzaken?
Bij ongeveer de helft van de mensen met epilepsie is de oorzaak niet duidelijk – vaak heeft iemand bij de geboorte al aanleg. Is dat bij jouw kind het geval? Dan kunnen inentingen, koorts of koortsstuipen soms ook een aanval triggeren. In onderstaande gevallen is de oorzaak overigens wel te achterhalen:
Lees verder onder de advertentie
Hersenbeschadiging bij de geboorte
Hersenbeschadiging door een ongeluk
Hersenvliesontsteking
Stofwisselingsziekten
Hersentumoren
Herseninfarct of hersenbloeding
Is het te behandelen?
Kinderen met epilepsie groeien er meestal overheen, maar tot die tijd krijgen ze vaak medicijnen om de boel te onderdrukken. Als de aanvallen vervolgens niet overgaan, worden ze doorverwezen naar een epilepsiecentrum of ziekenhuis. Hier lees je meer over de behandelingen die ze daar kunnen toepassen.
Lees verder onder de advertentie
Wat te doen bij een epileptische aanval?
Bij de meeste aanvallen is eerste hulp niet nodig, maar je moet er wel voor zorgen dat je kind tijdens zo’n aanval veilig is.
Probeer hem of haar daarom niet te verplaatsen, tenzij het voor gevaarlijke situaties (bijvoorbeeld in het verkeer) kan zorgen.
Haal voorwerpen weg die je kind kunnen bezeren, maak strakke kleding los en probeer het hoofd te beschermen met een kussen of jas.
Het kan zijn dat je kind tijdens een aanval op z’n tong, lippen of wang bijt, maar probeer dit niet te voorkomen door iets tussen de tanden te stoppen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de kans op verstikking toeneemt.
Als je kind bijkomt, leg hem of haar dan in de stabiele zijligging. Zo blijven de luchtwegen vrij.
Duurt de aanval langer dan vijf minuten? Bel dan 112.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.