Van thema tot Kinderboekenweekgeschenk: alles over de Kinderboekenweek 2024

24.09.2024 15:22
Beeld: Pexels

Kinderboekenweek 2024 staat weer voor de deur en dat betekent tien dagen volop leesplezier. Wij vertellen je alles over het thema, het Kinderboekenweekgeschenk en waarom deze week nou zo belangrijk is.

De jaarlijkse Kinderboekenweek is speciaal voor kinderen van 0 t/m 12 jaar. Basisscholen, de kinderopvang, bso’s, bibliotheken en boekwinkels besteden er dan ook veel aandacht aan. Niet voor niets kijken kinderen én ouders ieder jaar reikhalzend uit naar deze feestelijke week.

Wanneer is de Kinderboekenweek 2024?

Pak je agenda er maar bij, want dit jaar vindt de Kinderboekenweek plaats van woensdag 2 oktober t/m zondag 13 oktober 2024. De Kinderboekenweek, georganiseerd door Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek), is een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland. Het doel? Kinderen enthousiast maken om meer te lezen en kennis laten maken met de magische boekenwereld.

Wat is het thema van Kinderboekenweek 2024?

Ieder jaar kiest de organisatie een thema dat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek. Het thema van de 70ste Kinderboekenweek is: ‘Lekker eigenwijs!’. Tijdens deze editie staan vooral boeken met personages die een tikkeltje tegendraads en eigenwijs zijn in het zonnetje. Denk aan Matilda tot Mees Kees en van de NEEhoorn tot de Dappere Ridster. ”Duik in een boek en vier het dwars zijn”, aldus CPNB.

Lees ook: Zo wordt ook jouw kind een enthousiaste lezer

Wie schrijft het Kinderboekenweekgeschenk van 2024?

Kinderboekenweekgeschenk

Een van de hoogtepunten van de Kinderboekenweek is het Kinderboekenweekgeschenk. Dit boek krijg je gratis bij aankoop van ten minste €13,50 aan kinderboeken in de boekhandel. Pieter Koolwijk heeft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk Schatpakkers geschreven, geïllustreerd door Linde Faas. Schatpakkers is een kort, maar spannend verhaal en past perfect bij de schoolkinderen van nu.

Prentenboek

Naast het Kinderboekenweekgeschenk is er ook een speciaal Prentenboek van de Kinderboekenweek. Dit boek is speciaal voor jongere kinderen en verkrijgbaar voor een kleine prijs. Het is een geweldige manier om de allerkleinste boekenwurmen kennis te laten maken met boeken en verhalen.

Noëlle Smit illustreert dit jaar het prentenboek De vierling op de vensterbank, met teksten van Erik van Os en Elle van Lieshout. Tijdens de Kinderboekenweek koop je het boek voor €7,99.  

Wat is er te doen tijdens de Kinderboekenweek 2024?

Tijdens de Kinderboekenweek vinden er door het hele land tal van leuke activiteiten plaats, zowel fysiek als online. Scholen, bibliotheken en boekhandels organiseren activiteiten. Van fijne voorleesmomenten tot het ontmoeten van schrijvers. Benieuwd naar de activiteiten bij jou in de buurt? Neem dan eens een kijkje op de website van de lokale bibliotheek of boekwinkel. Grote kans dat je daar een overzicht spot.

Waarom de Kinderboekenweek zo belangrijk is

De Kinderboekenweek is niet alleen een gezellige week boordevol mooie verhalen, het is ook belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Lezen vergroot de woordenschat, zorgt voor een betere concentratie en stimuleert de fantasie. Bovendien helpt het kinderen om zich in te leven in andere mensen en culturen.

Ook als ouder heeft het voorlezen van je kind veel voordelen. Of het nu een spannend avonturenboek is voor het slapengaan of een vrolijk prentenboek voor de allerkleinsten, samen lezen versterkt de band tussen ouder en kind. De Kinderboekenweek is dus niet alleen een feest voor kinderen, maar ook voor hun ouders.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.