Als je zwanger bent, hoef je echt niet alleen maar plat te liggen. Maar het is ook weer niet verstandig om met 40 weken ongetraind de marathon van New York te rennen. Wat mag wel en wat kun je beter laten?
Lees verder onder de advertentie
We zetten alles wat je wil weten over sporten tijdens de zwangerschap voor je op een rij.
Mag je sporten tijdens de zwangerschap?
Het antwoord is – in de meeste gevallen – ja: vrijwel alle sporten die je voor je zwangerschap hebt beoefend, kun je nog gewoon tot het laatste moment blijven doen. Het is zelfs goed voor je conditie. Wel is het belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren. Heb je na het sporten last van harde buiken of buikpijn? Doe het dan wat rustiger aan. Word je licht in je hoofd, duizelig of kom je echt adem te kort, doe dan ook een stapje terug.
Lees verder onder de advertentie
Waar is het goed voor?
Sporten tijdens de zwangerschap heeft flink wat voordelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zwangere vrouwen die sporten minder last krijgen van zwangerschapskwalen als bekkeninstabiliteit, beter slapen en op een gezonde manier aankomen. Door je spieren te trainen, wordt je lichaam minder belast als je buik zwaarder wordt en krijg je meer uithoudingsvermogen voor tijdens de bevalling. Én – ook niet onbelangrijk – door te sporten verloopt je herstel na de bevalling vaak soepeler.
Welke sporten zijn aan (en juist af) te raden tijdens de zwangerschap?
Zwemmen (maar bijvoorbeeld ook aquajoggen) is ideaal als je zwanger bent, zeker met een steeds groter wordende buik. Wel goed om te weten: als je vliezen gebroken zijn, of je vaginaal bloedverlies hebt (vloeien) bestaat er kans op infecties. Dan kun je dus beter uit het zwembadwater blijven.
Aerobics kun je prima blijven doen, mits je de training volgt met een low impact. Jumpen kun je beter niet meer doen als je langer dan vier maanden zwanger bent. En ook je arm- en beenbewegingen mogen niet te heftig zijn – de helft van de maximale bewegingsuitslag is meer dan voldoende.
Fiets je graag? Vooral blijven doen. Denk er wel aan dat je voldoende ruimte hebt tussen je stuur en buik.
Yoga is misschien wel een van de fijnste sporten tijdens de zwangerschap, zeker de ‘zwangerschapsvariant’. Door de verschillende oefeningen ontspan je en leer je verschillende ademhalingstechnieken die je ook tijdens de bevalling kunnen helpen. Ook zijn er speciale oefeningen die helpen je bekken sterker te maken.
Welke sporten liever niet? Vanaf het tweede trimester: skiën, bergbeklimmen, abseilen, duiken en parachutespringen (door de hoogtes en dieptes). Maar ook met paardrijden kun je beter vanaf het tweede trimester wat voorzichtiger zijn. Contactporten zoals voetbal en hockey kun je nog goed beoefenen in het eerste trimester, maar daarna wordt het gevaarlijk om iets tegen je buik te krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Handig om rekening mee te houden
Zorg dat je lichaamstemperatuur tijdens het sporten niet te veel oploopt.
Ga niet tot het gaatje: je moet kunnen blijven praten.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”