Alles over verdrinking bij kinderen

verdrinking-bij-kinderen
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Confronterend, maar waar: verdrinking is één van de meest voorkomende doodsoorzaken bij kinderen tot 4 jaar – des te belangrijker dus om te weten hoe je het kunt voorkomen. Én natuurlijk wat je moet doen als je kind dreigt te verdrinken.

Lees verder onder de advertentie

Van de tuinvijver tot de sloot: de meeste kinderen verdrinken in een straal van 150 meter van hun huis. Maar ook binnenshuis, bijvoorbeeld in bad, kan een kind gemakkelijk verdrinken; zélfs als het bad maar met vijf centimeter water gevuld is. “Als een kind niet zelf kan opstaan of zijn hoofdje op kan tillen, kan een verdrinking ook in ondiep water gebeuren”, vertelde zwemdocent Anja van Raam eerder aan RTL Nieuws

Lees verder onder de advertentie

 

Hoe voorkom je verdrinking?

Heeft je kind nog geen zwemdiploma? Zorg er dan allereerst voor dat-ie nooit alleen in de buurt van water is. Daarbij adviseert Van Raam kinderen al op jonge leeftijd op overlevingszwemmen te doen. “Een baby kun je laten wennen aan het water. Zo kweek je vertrouwen. Door baby’s in het water te wiegen, leren ze van hun buik naar de rug te draaien. Dat is een natuurlijke beweging. Ze leren zich ook ergens aan vast te klampen.” Op die manier kan een kind van 2 al binnen dertien lessen zelf naar de kant zwemmen.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
Kinder EHBO: dit moet je weten >

 

Wat te doen bij verdrinking?

Maar wat als je kind toch aan je oog is ontsnapt, niet kan zwemmen en in het water terecht komt? Dan zijn er twee mogelijkheden.

 

Als je kind nog in het water ligt:

  • Roep om hulp en laat iemand 1-1-2 bellen.
  • Ga het water in, maar niet zonder dat je je vast kunt houden aan bijvoorbeeld een touw. Zo voorkom je dat je kind jou onder water trekt.

 

Als je kind uit het water is:

  • Leg je kind op z’n rug en check of-ie nog bij bewustzijn is.
  • Zorg ervoor dat 1-1-2 wordt gebeld.
  • Controleer of de ademhaling van je kind nog normaal is. Is dit wel het geval? Leg je kind dan in de stabiele zijligging en wacht op de ambulance. Is dit niet het geval? Ga dan direct reanimeren of laat iemand je kind reanimeren.
  • Gebruik altijd een deken, jas of iets warms bij je kind om onderkoeling te voorkomen.

 

Secundaire verdrinking

Secundaire verdrinking wordt ook wel uitgestelde verdrinking genoemd. En eigenlijk zegt de naam het al: hierbij overleeft het slachtoffer in eerste instantie een verdrinking, maar kan later toch nog het bewustzijn verliezen. Hoe dit komt? Doordat er water in de longen terecht is gekomen, kunnen de longblaasjes beschadigd raken. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie: de longblaasjes vallen samen waardoor er minder goed zuurstof kan worden opgenomen. Gevolg: benauwdheid, vermoeidheid en zuurstoftekort in de hersenen.

Lees verder onder de advertentie

Een late verdrinking kan tot 48 uur na het binnenkrijgen van water ontstaan. Dus wanneer je kind bijna is verdronken, is het dan ook belangrijk om altijd even langs een arts te gaan. Ook is het goed om enkele uren na het incident op het gedrag te letten: reageert je kind anders dan normaal? En is-ie extreem moe of benauwd? Trek dan altijd aan de bel. 

Bron: OvN / RTL Nieuws

Lees verder onder de advertentie

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken