Niet alleen vrouwen die zijn bevallen hebben recht op verlof, ook stellen die een kind adopteren. Maar wanneer krijg je adoptieverlof en hoe lang duurt het? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Hoelang duurt adoptieverlof?
Als je een kind adopteert of pleegouder wordt, heb je net als na een bevalling recht op verlof. Zo kunnen jij en je kind aan elkaar wennen. Voorheen duurde het verlof vier weken, maar sinds begin dit jaar heb je recht op maximaal 6 weken adoptie- of pleegzorgverlof. Dit staat in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
Lees verder onder de advertentie
Vrouwen die zijn bevallen hebben recht op langer verlof: zo’n 16 weken. Dat komt omdat zwangerschapsverlof bedoeld is om de gezondheid van de moeder en het kind te beschermen en te herstellen van de bevalling. Bij adoptie is dat niet aan de orde.
Je vraagt het verlof aan bij je werkgever, minstens drie weken voordat je het wilt laten ingaan. Daarbij heb je twee keuzes:
– maximaal 6 aaneengesloten weken binnen 26 weken – verspreid over 26 weken
Je kunt het verlof dus aanvragen vanaf 4 weken voor de komst van je kind, tot en met 22 weken daarna. Als je een uitkering ontvangt, dan is het verlof altijd voor een aaneengesloten periode.
Lees verder onder de advertentie
Voorwaarde om het verlof te laten ingaan, is dat de rechtbank de adoptie heeft uitgesproken. Voor pleegzorgverlof is het belangrijk dat het kind op het adres van de pleegouder staat ingeschreven.
Let verder op het volgende:
– Werkt je partner in loondienst, dan kan ook hij of zij adoptie- of pleegzorgverlof aanvragen. Je hoeft het verlof niet tegelijkertijd op te nemen. Dit kan natuurlijk wel handig zijn als jullie je kind samen in het buitenland willen ophalen.
– Adopteer je 2 of meerdere kinderen tegelijkertijd, dan heb je recht op maar één keer adoptieverlof.
– Werk je als zelfstandige? Dan heb je geen recht op adoptieverlof.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.