Zijn jij en je partner aan het werk buiten schooltijd en heb je geen vaste oppas voor je kind? Dan kan hij naar de buitenschoolse opvang. Hoe dat precies zit, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de BSO?
Het woord buitenschoolse opvang zegt het eigenlijk zelf al: opvang buiten schooltijd. Dat betekent dus dat er voor je kind wordt gezorgd vóór en ná de regulieren schooltijden, maar ook in vakanties en op studiedagen. De opvang is speciaal bedoeld voor basisschoolkinderen.
Basisscholen zijn verplicht om buitenschoolse opvang te organiseren op verzoek van ouders. Sommige scholen hebben zelf een BSO, maar meestal wordt er samengewerkt met het kinderdagverblijf in hetzelfde pand of vlakbij. Je kan je kind inschrijven op een BSO vanaf het moment dat hij 2 jaar oud is.
Lees verder onder de advertentie
Soorten BSO
Er bestaan drie soorten buitenschoolse opvang:
Voorschoolse opvang: hier gaat het om de uren voordat de eerste les begint.
Tussenschoolse opvang: het moment van de lunchpauze tussen de middag.
Naschoolse opvang: als de laatste bel heeft geklonken, meestal tot een uur of half zeven ’s avonds.
Je kind kan op de buitenschoolse opvang spelen met leeftijdsgenootjes en aan het einde van de middag ontspannen van een drukke schooldag. Op sommige BSO’s krijgen kinderen hulp bij het maken van hun huiswerk. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals creatieve of sportieve spelletjes. Dit kan wel intensief zijn voor je kind na een lange schooldag, dus je kunt er ook voor kiezen om je kind naar een BSO te sturen die wat minder met de kinderen onderneemt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe kies je een BSO?
Ben je van plan gebruik te maken van de BSO, verdiep je dan goed in de mogelijkheden. Niet elke BSO is namelijk hetzelfde. We noemden al het verschil in activiteiten die georganiseerd worden, maar houd er ook rekening mee dat de ene BSO bijvoorbeeld een haal- en brengservice aanbiedt, terwijl de ander er vanuit gaat dat je je kind zelf brengt en haalt. Bovendien kan een warme maaltijd wel of niet inbegrepen zijn.
Lees verder onder de advertentie
Wat kost het?
Gemiddeld betaal je in 2020 maximaal 7,02 euro per uur voor een BSO. Deze kosten komen voor je eigen rekening, maar een deel ervan kan worden vergoed via de kinderopvangtoeslag. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van je inkomen.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.