Zijn jij en je partner aan het werk buiten schooltijd en heb je geen vaste oppas voor je kind? Dan kan hij naar de buitenschoolse opvang. Hoe dat precies zit, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Wat is de BSO?
Het woord buitenschoolse opvang zegt het eigenlijk zelf al: opvang buiten schooltijd. Dat betekent dus dat er voor je kind wordt gezorgd vóór en ná de regulieren schooltijden, maar ook in vakanties en op studiedagen. De opvang is speciaal bedoeld voor basisschoolkinderen.
Lees verder onder de advertentie
Basisscholen zijn verplicht om buitenschoolse opvang te organiseren op verzoek van ouders. Sommige scholen hebben zelf een BSO, maar meestal wordt er samengewerkt met het kinderdagverblijf in hetzelfde pand of vlakbij. Je kan je kind inschrijven op een BSO vanaf het moment dat hij 2 jaar oud is.
Soorten BSO
Er bestaan drie soorten buitenschoolse opvang:
Voorschoolse opvang: hier gaat het om de uren voordat de eerste les begint.
Tussenschoolse opvang: het moment van de lunchpauze tussen de middag.
Naschoolse opvang: als de laatste bel heeft geklonken, meestal tot een uur of half zeven ’s avonds.
Je kind kan op de buitenschoolse opvang spelen met leeftijdsgenootjes en aan het einde van de middag ontspannen van een drukke schooldag. Op sommige BSO’s krijgen kinderen hulp bij het maken van hun huiswerk. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals creatieve of sportieve spelletjes. Dit kan wel intensief zijn voor je kind na een lange schooldag, dus je kunt er ook voor kiezen om je kind naar een BSO te sturen die wat minder met de kinderen onderneemt.
Lees verder onder de advertentie
Hoe kies je een BSO?
Ben je van plan gebruik te maken van de BSO, verdiep je dan goed in de mogelijkheden. Niet elke BSO is namelijk hetzelfde. We noemden al het verschil in activiteiten die georganiseerd worden, maar houd er ook rekening mee dat de ene BSO bijvoorbeeld een haal- en brengservice aanbiedt, terwijl de ander er vanuit gaat dat je je kind zelf brengt en haalt. Bovendien kan een warme maaltijd wel of niet inbegrepen zijn.
Lees verder onder de advertentie
Wat kost het?
Gemiddeld betaal je in 2020 maximaal 7,02 euro per uur voor een BSO. Deze kosten komen voor je eigen rekening, maar een deel ervan kan worden vergoed via de kinderopvangtoeslag. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van je inkomen.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen