Vanaf mei is de eikenprocessierups weer actief in Nederland. En hoewel-ie microscopisch klein is, kan je na contact toch klachten krijgen. Daarom een paar tips wat je kunt doen als je kind tijdens het buitenspelen zo’n beestje heeft aangeraakt.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een eikenprocessierups?
Dit is de rups van een nachtvlinder die je in de zomermaanden (mei, juni en juli) op veel eikenbomen in heel Nederland kunt aantreffen. Ze zijn klein, harig en zitten vooral in gesponnen nesten aan de zonnige zuidkant van de eikenstammen in lanen en parken.
Welke klachten kun je krijgen?
Als je de brandharen van de rups hebt aangeraakt, kan je jeuk, huiduitslag, irritatie aan je ogen of luchtwegen krijgen.
Goed om te weten: de haren kunnen na het vertrek van de rupsen in de nesten achterblijven. Ook dan, zelfs na jaren nog, kan je klachten krijgen als je deze aanraakt.
Als je de natuur ingaat, zorg er dan voor dat je hals, armen en benen goed bedekt zijn. Ga niet zomaar op de grond zitten en kies (waar mogelijk) voor een andere route als je weet dat er besmette bomen staan – vaak plakt de gemeente een waarschuwing op de bomen. Is de eikenprocessierups in de buurt van jullie woning actief, probeer dan te voorkomen dat brandharen of nesten je huis binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk dicht en laat geen speelgoed buiten slingeren.
Lees verder onder de advertentie
Wat als jij (of je kind) toch zo’n rups heeft aangeraakt?
Spoel de huid dan met lauw water en probeer niet te krabben of te wrijven: een zachte crème kan de jeuk iets verlichten. Was zonodig ook de kleren die jij of je kind aanhad, het liefst op 60 °C.
In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten vanzelf, maar krijg je last van braken, duizeligheid, een allergische reactie of koorts? Dan is het verstandig om de huisarts te informeren.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.