Tijdens je zwangerschap geeft de navelstreng zuurstof en voedingsstoffen aan je baby. Maar hoe lang is hij eigenlijk, en kan het kwaad als je baby er in knijpt? Je leest er hier alles over.
Lees verder onder de advertentie
De navelstreng is tijdens je zwangerschap ontzettend belangrijk. Hij verbindt je baby met de placenta, die voedingsstoffen en zuurstof uit jouw bloed opneemt en die doorgeeft naar je baby. Ook krijgt je baby op die manier hormonen en antistoffen toegediend die hem de eerste maanden na zijn geboorte beschermen tegen infecties.
Lees verder onder de advertentie
Maar het is niet alleen eenrichtingsverkeer: de afvalstoffen en het koolzuur van je baby gaan via de navelstreng naar de placenta toe. Ze komen uiteindelijk in jouw bloed terecht en je lichaam ruimt ze netjes op.
Dik en stug
Na verloop van tijd beweegt je baby volop in je buik. Hij maakt niet alleen koprollen of draait om zijn as, maar kan ook in de navelstreng knijpen. Dat kan geen kwaad. Het is geen dun, teer lijntje – net als je baby, groeit de navelstreng tijdens je zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Aan het einde van die negen maanden is hij ongeveer een halve meter lang en zo’n twee centimeter dik. Hij voelt dik en stug aan, net als rubber. Rondom de bloedvaten zit een soort dikke gelei die als bescherming dient. Oftewel: hij kan een stootje hebben.
Doorknippen
Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt: een bijzonder moment. Vanaf dat moment nemen de organen van je baby het over en sta jij fysiek niet meer in verbinding met hem. Door de navelstreng lopen geen zenuwen, dus je baby voelt er niets van. De verloskundige of gynaecoloog klemt de navel af met een navelklemmetje en daarna kan de navelstreng worden doorgeknipt.
Lees verder onder de advertentie
Meestal wordt de navelstreng tussen de tien en vijftien seconden na de bevalling afgeklemd. Je kunt er ook voor kiezen om een paar minuten te wachten en de navelstreng te laten ‘uitkloppen’. Dit zou een positief effect hebben op de gezondheid van je baby, omdat er dan meer bloed van de placenta naar je baby gaat. Het aantal rode bloedlichaampjes neemt toe en dat helpt onder meer tegen bloedarmoede.
Kies je voor een zogeheten lotusbevalling, dan knip je de navelstreng niet door maar wacht je tot die is opgedroogd en er na een paar dagen of weken vanzelf afvalt. Je baby blijft dan dus verbonden aan de placenta en zou volgens onderzoeken minder vatbaar zijn voor ziektes.
Lees verder onder de advertentie
Navelstompje
Na het doorknippen van de navelstreng heeft je baby niet meteen een gave navel. Er blijft een restje van de navelstreng zitten: het navelstompje. Dat droogt in de kraamweek in en wordt hard en zwart van kleur.
Lees verder onder de advertentie
Uiteindelijk valt het stompje er vanzelf af, meestal in de kraamweek of een paar dagen daarna. Er blijft een litteken achter: de navel van je baby.
Stamceldonatie
Je kunt ervoor kiezen om het bloed uit de navelstreng te doneren voor stamceltransplantaties, want het zit vol met stamcellen. Dit moet je wel van tevoren bespreken met je verloskundige en aangeven in je geboorteplan, want het bloed moet direct na het doorknippen van de navelstreng worden afgenomen.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.