Is je kind twee jaar geworden en mag hij naar de peuterspeelzaal? Wij zetten alle ins en outs over de peuterspeelzaal voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een peuterspeelzaal?
De peuterspeelzaal kun je zien als een voorbereiding op de basisschool. Je kind leert er om te gaan en te spelen met andere kinderen. De groep bestaat uit ongeveer vijftien kinderen. Als je zelf weinig ruimte in huis hebt om te spelen, of er wonen niet veel vriendjes in de buurt, dan is de peuterspeelzaal een goede oplossing. Ook kan het fijn zijn om een paar uurtjes op een dag tijd voor jezelf te hebben.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer mag je kind er naar toe?
Als je peuter 2 tot 2,5 jaar is mag hij naar de peuterspeelzaal. Hij kan daar niet de hele dag terecht, maar een aantal uren. Zo kun je beginnen met twee ochtenden of middagen in de week en bouw je dat langzaam uit naar mate je kind ouder wordt. Als je kind bijvoorbeeld bijna vier is – en binnenkort naar de basisschool gaat – is het verstandig om hem hele dagen naar de peuterspeelzaal te sturen. Zo kan je kind alvast wennen aan het ritme van de school. Neemt je kind afscheid van zijn groep op de peuterspeelzaal? Dan is het natuurlijk leuk om een mooie traktatie te maken.
In de eerste plaats is het voor je kind natuurlijk fijn om met leeftijdsgenootjes te spelen. Maar een peuterspeelzaal is daarnaast ook heel leerzaam. Je kind leert er niet alleen sociale vaardigheden op te doen, maar voert ook spelenderwijs kleine opdrachten uit. Bijvoorbeeld liedjes zingen, verven, kleien en tekenen. Als je kind deze vaardigheden onder de knie krijgt, is de overgang naar de basisschool straks een stuk makkelijker.
Lees verder onder de advertentie
Wat kost de peuterspeelzaal?
Een deel van de kosten van de peuterspeelzaal betaal je als ouder zelf. Hoe hoog dat bedrag is, verschilt per gemeente en is ook afhankelijk van je gezamenlijke inkomen. Sinds 1 januari 2018 kan je kinderopvangtoeslag krijgen als je kind naar de peuterspeelzaal gaat. Voor meer informatie hierover ga je naar de Belastingdienst.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Suus (34) hoort ze wel fluisteren op het schoolplein. Of als ze binnenkomt op een kinderfeest. Want hoe goed ze het ook voorheeft met haar collega-ouders, die lijken haar adviezen niet op prijs te stellen.