Is je kind twee jaar geworden en mag hij naar de peuterspeelzaal? Wij zetten alle ins en outs over de peuterspeelzaal voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een peuterspeelzaal?
De peuterspeelzaal kun je zien als een voorbereiding op de basisschool. Je kind leert er om te gaan en te spelen met andere kinderen. De groep bestaat uit ongeveer vijftien kinderen. Als je zelf weinig ruimte in huis hebt om te spelen, of er wonen niet veel vriendjes in de buurt, dan is de peuterspeelzaal een goede oplossing. Ook kan het fijn zijn om een paar uurtjes op een dag tijd voor jezelf te hebben.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer mag je kind er naar toe?
Als je peuter 2 tot 2,5 jaar is mag hij naar de peuterspeelzaal. Hij kan daar niet de hele dag terecht, maar een aantal uren. Zo kun je beginnen met twee ochtenden of middagen in de week en bouw je dat langzaam uit naar mate je kind ouder wordt. Als je kind bijvoorbeeld bijna vier is – en binnenkort naar de basisschool gaat – is het verstandig om hem hele dagen naar de peuterspeelzaal te sturen. Zo kan je kind alvast wennen aan het ritme van de school. Neemt je kind afscheid van zijn groep op de peuterspeelzaal? Dan is het natuurlijk leuk om een mooie traktatie te maken.
In de eerste plaats is het voor je kind natuurlijk fijn om met leeftijdsgenootjes te spelen. Maar een peuterspeelzaal is daarnaast ook heel leerzaam. Je kind leert er niet alleen sociale vaardigheden op te doen, maar voert ook spelenderwijs kleine opdrachten uit. Bijvoorbeeld liedjes zingen, verven, kleien en tekenen. Als je kind deze vaardigheden onder de knie krijgt, is de overgang naar de basisschool straks een stuk makkelijker.
Lees verder onder de advertentie
Wat kost de peuterspeelzaal?
Een deel van de kosten van de peuterspeelzaal betaal je als ouder zelf. Hoe hoog dat bedrag is, verschilt per gemeente en is ook afhankelijk van je gezamenlijke inkomen. Sinds 1 januari 2018 kan je kinderopvangtoeslag krijgen als je kind naar de peuterspeelzaal gaat. Voor meer informatie hierover ga je naar de Belastingdienst.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.