Midden april is het voor achtste groepers weer tijd voor de jaarlijkse eindtoets. Vroeger werd vooral de toets van CITO door scholen gebruikt, maar sinds een paar jaar kan er uit verschillende toetsen worden gekozen. Wij zetten ze op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een eindtoets?
De eindtoets vindt elk jaar plaats tussen 15 april en 15 mei en is bedoeld om het niveau van je kind (en het daarbij horende middelbareschooladvies) te bepalen. Voor 2013 was de uitslag van de toets leidend, maar doordat veel mensen hier kritiek op hadden – zo’n toets is immers een momentopname – is ervoor gekozen het advies van de leerkracht zwaarder te laten wegen. Scoort je kind op de eindtoets hoger dan het schooladvies van de leraar? Dan mag je als ouders om een herziening vragen. Maar of je kind vervolgens ook daadwerkelijk naar een hoger niveau kan, is nog de vraag.
Scholen kunnen naast de uitgebreide Centrale Eindtoets (wat vroeger de CITO-toets was), kiezen uit vijf andere eindtoetsen die goedgekeurd zijn door het Ministerie van Onderwijs:
IEP Eindtoets – bestaat uit rekenen, lezen en taal
ROUTE 8 – bestaat uit rekenen, taal en (als optie) functioneren
Dia-eindtoets – bestaat uit taal en rekenen
Data AMN Eindtoets – bestaat uit rekenen, taal en lezen
CESAN Eindtoets – bestaat uit rekenen, lezen, taal en (als optie) sociale mediavaardigheden
Vooral de IEP en ROUTE 8 worden steeds vaker gekozen, omdat deze (in tegenstelling tot de drie ochtenden durende Centrale Eindtoets) maar een paar uur in beslag nemen. Ook passen deze twee toetsen zich automatisch aan het niveau van het kind aan. Voorbeeld: als er vier keer achter elkaar een fout antwoord wordt gegeven, gaat de moeilijkheidsgraad van de volgende vraag omlaag.
Lees verder onder de advertentie
Dyslexie
Heeft jouw kind dyslexie of is-ie slechtziend? Dan is er voor elke eindtoets een aangepaste versie. In overleg met de school wordt bepaald welke versie jouw kind dan krijgt. Kinderen met een IQ lager dan 75 of die minder dan een jaar in Nederland zijn, hoeven de eindtoets sowieso niet te maken. Bij hen is het advies van de leerkracht leidend.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.