Speelgoed van je kind moet natuurlijk veilig zijn, maar liefst ook verantwoord en duurzaam. Wat dat inhoudt en wat voor soort speelgoed het is, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Op één simpel autootje kan je kind al snel uitgekeken zijn. Geef je hem echter een doos Lego-blokken, dan kan hij z’n fantasie eindeloos kwijt en raakt hij niet uitgespeeld. Duurzaam kinderspeelgoed gaat vaak om spullen waar je kind op allerlei manieren mee kan spelen. Ook is het milieuvriendelijk: het wordt op zo’n manier geproduceerd dat het zo min mogelijk belastend is voor de natuur en het milieu.
Lees verder onder de advertentie
Van welke materialen wordt duurzaam speelgoed gemaakt?
Meestal worden er natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout. Fabrikanten gebruiken resthout dat niet speciaal gekapt is voor de productie van speelgoed. Veel houten speelgoed is kwalitatief sterk en gaat daarom ook lang mee. Je betaalt er soms aardig wat voor, maar door de lange levensduur betaalt het zich zeker terug. Niet zo gek dus, dat veel ouders liever een houten poppenhuis of blokkenset aan hun kind geven dan een plastic variant.
Duurzaam speelgoed van stof wordt vaak gemaakt van linnen of katoen. Denk bijvoorbeeld aan poppen en knuffels. Sommige producten zijn gemaakt van natuurlijk rubber en wanneer er verf wordt gebruikt, is dit bijvoorbeeld verf op waterbasis. Ben je op zoek naar duurzaam knutselmateriaal voor je kind, ga dan bijvoorbeeld voor klei dat gemaakt is van bijenwas.
Wist je dat er zelfs speelgoed gemaakt wordt van uitsluitend karton? Denk aan een raket, keukentje of zelfs een kinderbed. Meer leuke, duurzame kinderproducten van karton vind je hier.
Lees verder onder de advertentie
Hoe wordt duurzaam speelgoed gemaakt?
Natuurlijk wordt veel speelgoed op grote schaal geproduceerd. Maar er zijn ook genoeg soorten van duurzaam speelgoed dat professioneel met de hand gemaakt wordt. Ook hier kan een prijskaartje aan zitten, maar je geeft je kind dan wél speelgoed van zeer hoge kwaliteit. Daardoor gaat het veel langer mee. En minstens zo’n fijn idee: dankzij het productieproces met de hand is het ook nog eens milieuvriendelijk speelgoed.
Naast het aanschaffen van duurzaam speelgoed kun je nog veel meer doen om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Een aantal tips op een rij:
Nieuw (duurzaam) speelgoed voor je kind kopen is leuk, maar overweeg ook eens tweedehands speelgoed. Dat is namelijk nóg duurzamer: minder spullen hoeven gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Struin eens rond op Marktplaats als de verjaardag van je kind eraan komt of ruil spullen met een vriendin die de boel op zolder laat verstoffen.
Wist je dat er in veel gemeentes een speelotheek te vinden is? Met een abonnement kun je het hele jaar door speelgoed lenen en uitproberen. Zo voorkom dat je dat het in huis blijft slingeren als je kind er na een tijdje op uitgekeken is.
Pak de cadeaus van je kind in met hergebruikte materialen. Als je een beetje creatief bent, wordt het uitpakken dan een nog groter feest voor hem.
Geef in plaats van speelgoed je kind een activiteit cadeau. Denk aan een dagje weg of een museumkaart. En wat dacht je van een proefles van z’n favoriete sport?
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”