Reist je kind naar het buitenland, dan moet hij zich kunnen legitimeren met een eigen paspoort of identiteitskaart. Hoe vraag je die aan en wat zijn de kosten? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een eigen paspoort?
Kinderen onder de 18 jaar (ook baby’s) hebben altijd een geldig eigen paspoort nodig als ze naar het buitenland reizen. Het paspoort is in alle landen te gebruiken als geldig reisdocument. In Schengen-landen, waar je als inwoner van de EU vrij mag reizen, volstaat een identiteitskaart voor je kind.
Je vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) voor je kind aan op het gemeentehuis. Je kunt zelf meegaan, maar ook schriftelijk toestemming geven en daarbij een kopie van je eigen identiteitsbewijs toevoegen. Als iemand anders dan de ouders gezag heeft over een kind, dan moet die persoon meegaan of schriftelijk toestemming geven.
Lees verder onder de advertentie
Zorg ervoor dat je op tijd naar het gemeentehuis gaat om het paspoort voor je kind aan te vragen. Het kan namelijk zo een maand duren voordat je het paspoort na aanvraag kunt ophalen.
Wat kost een paspoort of ID-kaart?
Dat verschilt per gemeente. De meeste gemeenten hanteren het maximale toegestane tarief voor een kinderpaspoort: 53,97 euro. Een ID-kaart is voordeliger: 29,95 euro.
Een paspoort en ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, maar voor kinderen (iedereen onder de 18 jaar) slechts 5 jaar. Je kunt het document niet verlengen. Dus is het verlopen, dan moet je een nieuw reisdocument voor je kind aanvragen.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag