Van stellen die moeilijk zwanger kunnen worden tot alleenstaande vrouwen: er kunnen allerlei redenen zijn om bij een kinderwens een zaaddonor te overwegen. Maar hoe vind je die en hoe werkt het precies?
Lees verder onder de advertentie
Veel vrouwen die een spermadonor overwegen, kijken eerst in hun eigen omgeving: is er iemand uit hun kennissen- of vriendenkring die donor zou willen zijn? Soms is dat het niet het geval. Ook kan het zijn dat een vrouw een donor uit haar eigen omgeving geen prettig idee vindt. In dat geval kan er gekozen worden voor een spermabank. Ons land telt zeven verschillende spermabanken.
Lees verder onder de advertentie
Soorten donoren
Vroeger waren er drie soorten zaaddonoren in Nederland:
A-donor
Dit is een volledig anonieme donor, van wie er nooit meer informatie beschikbaar zal komen en met wie een eventuele ontmoeting is uitgesloten.
Sinds de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting uit 2004, die anoniem donorschap verbiedt, bestaat dit type donor niet meer. De wet stelt dat elk kind recht heeft op kennis over zijn biologische afstamming, waardoor de gegevens van iedere zaaddonor in Nederland sindsdien bekend zijn.
Lees verder onder de advertentie
B-donor
Met dit type donor heeft je kind het recht om de donor te ontmoeten als hij 16 jaar of ouder is. Nadeel van dit type donor is dat er een lange wachtlijst is, gemiddeld ruim een jaar, vanwege het te kort aan zaaddonoren in ons land. Ook weet je niet wie de vader is, maar kun je wel een aantal eigenschappen van de donor bekijken zoals uiterlijke kenmerken, opleiding en beroep. Kies je voor dit type donor, dan vindt de behandeling plaats in een fertiliteitskliniek.
C-donor
Dit type donor is iemand uit je kennissen- of vriendenkring, of iemand die je zelf bijvoorbeeld online hebt gevonden. Jullie bepalen zelf of er ooit enig contact zal zijn tussen de donor en je kind. Het grote voordeel bij dit type donor is dat je de persoon kent en dus ook zijn eigenschappen. Bovendien is er geen wachtlijst en kun je jezelf insemineren. Wel is het belangrijk om met deze donor heel goede afspraken te maken.
Elke man tussen de 18 en 45 jaar, die gezond en vruchtbaar is, kan in Nederland spermadonor worden. Wel hanteren de centra verschillende leeftijdsgrenzen.
Je kunt geen zaaddonor worden als je een erfelijke aandoening hebt of als die in je familie voorkomen. Ook bij een verhoogd risico op een soa, of als je drugs gebruikt of dit ooit hebt gedaan, kom je niet in aanmerking.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt de behandeling?
Bij Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) wordt donorsperma kunstmatig in je vagina gebracht. Dit gebeurt vlak voordat je eisprong plaatsvindt. Ongeveer 70% van de vrouwen die een KID-behandeling ondergaan, worden uiteindelijk zwanger. Vaak zijn hier meerdere pogingen voor nodig. Per poging heb je ongeveer 10% kans op een zwangerschap.
Lees verder onder de advertentie
Hoeveel kost het?
Ben je jonger dan 43 jaar, dan wordt een KID-behandeling in het basispakket vergoed. Wel betaal je je eigen risico en de kosten van het sperma – per poging is dat zo’n honderd euro. Dit bedrag verschilt per ziekenhuis.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.