Alles wat je moet weten over het bewaren van moedermelk

moedermelk bewaren
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 4 minuten

De melkproductie stimuleren, je kind door iemand anders laten voeden, altijd een melkvoorraad in huis hebben: kolven heeft allerlei voordelen. Maar als je gekolfd hebt, is het belangrijk om de moedermelk gekoeld te bewaren. Hoe doe je dat op de juiste manier?

Lees verder onder de advertentie

We leggen het uit.

 

Moedermelk bewaren: zo doe je dat

Je melkvoorraad bewaar je – niet geheel verrassend – op een koele plek, bijvoorbeeld in de koelkast of in de vriezer. Daar groeien bacteriën minder snel. En dat is belangrijk, want baby’s hebben nog niet zo’n goede weerstand. Een andere manier om bacteriën in moedermelk te voorkomen, is door zo hygiënisch mogelijk te kolven. Was je handen van tevoren goed met water en zeep. Reinig daarnaast ook grondig álle onderdelen van het kolfapparaat die in contact komen met jouw borst of de melk. Droog alles vervolgens goed af.

Lees verder onder de advertentie

Je kunt moedermelk bewaren in speciale bewaarzakjes, bekers of flesjes. Maak ze van tevoren even schoon met heet water en zeep. Het uitkoken van flesjes is niet nodig. Heb je op het werk of een andere plek gekolfd? Bewaar het onderweg naar huis in een koeltas en zet het thuis in de koelkast.

 

Zo lang kun je moedermelk bewaren

De houdbaarheid van moedermelk is afhankelijk van de manier waarop je het bewaart. Daarnaast geldt: hoe hygiënischer je kolft, hoe langer de melk meegaat. Bij kamertemperatuur (16 tot 25 graden) is je melkvoorraad ongeveer vier tot zes uur houdbaar. De bewaarflesjes zet je dan uiteraard niet op een zonnige plek, maar zo koel en donker mogelijk. In de koelkast (op 4 graden) is moedermelk ongeveer drie dagen houdbaar. Zet de afgekolfde melk helemaal achterin de koelkast, want hier blijft-ie het koudst. Neem je moedermelk mee in een koeltas? Dan kun je het ongeveer 24 uur gebruiken. Wel is het goed om de koelelementen tegen de melk aan te leggen en de koeltas zo min mogelijk open en dicht te doen. Tot slot kun je moedermelk invriezen. Een handige optie voor de langere termijn, want in de vriezer blijft je melkvoorraad ongeveer zes maanden goed. Leg de flesjes of zakjes helemaal achterin, want hier hebben ze het minst last van een deur die steeds open en dicht gaat. Tip: vul de flesjes niet meer dan driekwart. Melk zet namelijk uit in de vriezer en als het flesje te vol is, barst-ie. Als je van plan bent om de moedermelk binnen drie dagen te gebruiken, kun je het beter in de koelkast bewaren. Dan blijven de voedingsstoffen beter bewaard.

Lees verder onder de advertentie

Wil je écht lekker georganiseerd en overzichtelijk aan de slag? Bewaar de melk dan in kleine porties zodat je alleen kunt ontdooien wat je echt nodig hebt. Vergeet niet om de datum van kolven erop te zetten.

 

Lees ook
Alles wat je moet weten over kolven (én de fijnste kolfapparaten) >

Lees verder onder de advertentie

 

Moedermelk ontdooien

De beste manier om moedermelk uit de vriezer te ontdooien is door het in de koelkast te zetten. Als de melk eenmaal ontdooid is – meestal na een uur of twaalf – kun je het ongeveer 24 uur gebruiken. Moedermelk bij kamertemperatuur ontdooien is minder hygiënisch. Bevroren melk opwarmen in de magnetron of in kokend water klinkt handig, maar is niet verstandig. De melk warmt daardoor niet gelijkmatig op waardoor je baby zich kan verbranden aan hotspots. Om het proces iets te versnellen, kun je het flesje, bakje of zakje onder een kraan met lauwwarm water houden. Oh, en schrik niet als je ontdooide moedermelk er een beetje gek uitziet. Soms ligt er een dik laagje op, zitten er vlokjes in of ruikt het wat zurig. Dat komt doordat de enzymen (eiwitten) in de melk beginnen met het verteren van de vetzuren. Roer even door de melk of draai voorzichtig met het flesje tot het er weer normaal uitziet.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Voedingscentrum, 24Baby, Ouders van Nu

 

 

Nog meer Kek Mama?
Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken