Je kind is verkouden en zit binnen de kortste keren onder de kleine, rode vlekjes; het zou zomaar kunnen dat hij rode hond heeft. Hier lees je meer over de ziekte.
Lees verder onder de advertentie
Wat is rode hond?
Rode hond is een besmettelijke ziekte (veroorzaakt door het rubellavirus) en komt voornamelijk bij kinderen voor – zij worden er met veertien maanden en op negenjarige leeftijd dan ook voor ingeënt. Hoewel rode vlekjes een duidelijk teken zijn van rode hond, begint het vaak met een lichte verkoudheid, lichte koorts of branderige ogen. Daarna krijgt je kind uitslag in zijn gezicht en binnen een paar uur over zijn hele lichaam. Soms lijkt het of de hele huid rood ziet.
Lees verder onder de advertentie
Voor kinderen is het virus over het algemeen niet gevaarlijk, voor zwangere vrouwen wel: het kan leiden tot een miskraam of ernstige aangeboren afwijkingen bij hun ongeboren kind.
Hoe loop je rode hond op?
Vaak word je besmet via hoesten en niezen. Maar ook kun je het via handen, speelgoed of deurklinken overdragen.
Er zijn geen medicijnen tegen rode hond, want vaak gaat de ziekte vanzelf weer over. Verzorg je kind dus zoals je dat bij een flinke verkoudheid zou doen: geef genoeg drinken, paracetamol waar nodig, neem wat rust en geef de besmetting door op het kinderdagverblijf of op school.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer naar de huisarts?
Als je kind:
steeds zieker wordt
te weinig (of niet) drinkt
steeds overgeeft
suf wordt
het benauwd krijgt
kreunt en extreem huilt
een grauwe huidskleur krijgt
Of: als je zelf zwanger bent en denkt dat je besmet bent.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.