Zo goed mogelijk je best doen op school, vriendjes tevreden houden en dan ook nog moeten scoren tijdens je voetbalwedstrijd: ook kinderen kunnen wel degelijk last van stress hebben. Maar wat zijn de symptomen? En hoe kun je je kind helpen?
Lees verder onder de advertentie
Wij zochten het voor je uit.
Symptomen
Stress kan zich bij kinderen, net als bij volwassenen, zowel lichamelijk als geestelijk uiten. Zo kunnen ze misselijk of duizelig worden, buikpijn, hoofdpijn, of slaapproblemen krijgen. Koude rillingen, gespannen spieren en overgeven komt ook vaker voor. Is je kind veel verdrietig, boos, snel geïrriteerd of bang? Of bijt-ie nagels, wil hij niet meer in z’n eigen bed slapen of eet hij ineens slecht? Dat kunnen net zo goed reacties zijn.
Lees verder onder de advertentie
Wáár een stressreactie precies vandaan komt, verschilt natuurlijk per kind. Het kan bijvoorbeeld zijn dat-ie even in een moeilijk tijd zit, van nature al onzeker is of druk voelt om te presteren. Faalangst is ook een veelgenoemde reden.
Tips
Heb je het vermoeden dat jouw kind last heeft van stress? Lees dan onderstaande tips:
Probeer allert te zijn op de signalen. Want hoe sneller je deze herkent, hoe eerder je kunt ingrijpen.
Breng heel bewust tijd door met je kind (toegegeven: we verliezen onszelf allemaal weleens in onze smartphone) en probeer echt naar hem of haar te luisteren.
Rust, rust, rust, is het mantra. En dan vooral rust in het hoofd van je kind. Bijvoorbeeld door een fijne boswandeling te maken, ontspanningsoefeningen te doen (zoek op YouTube ‘yoga for kids’ en je komt al een heel eind) of goede afleiding te zoeken.
Over rust gesproken: probeer voor en na het moment dat je kind veel stress ervaart (bijvoorbeeld op school of tijdens een wedstrijd) een extra rustmomentje in te lassen en met je kind voor of na te praten. Zo kan je kind zich goed voorbereiden en na afloop de spanning van zich af zetten.
Blijft de stress aanhouden? Dan kan een afspraak bij de huisarts (met mogelijke doorverwijzing) helpen.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]