Menigeen is panisch voor deze geel-zwarte stekers, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Zo ga je om met een wespensteek (en nog beter: zo voorkom je het).
Lees verder onder de advertentie
Vaak begint de overlast pas rond augustus, maar als het vroeg warm (en droog) wordt, zoals vorig jaar bijvoorbeeld, dan hebben veel koninginnen al succesvol een nest kunnen vormen. En dat betekent: een wespenplaag, al vroeger in de zomer.
Lees verder onder de advertentie
Zo voorkom je een wespensteek
Veel mensen zijn geneigd om druk met hun armen te gaan zwaaien als ze een wesp in hun buurt – of dat van hun kind – signaleren. Beter is het om rustig te blijven, uiteindelijk vliegen ze vanzelf weer weg. Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Volgens entomoloog Marcel Dicke van de Universiteit van Wageningen moeten we niet zo bang zijn voor deze beestjes, zo vertelde hij eerder al aan RTL Nieuws: “Het zijn hele mooie en interessante dieren. Van sommige wespensoorten is bijvoorbeeld bekend dat ze elkaar individueel herkennen aan de geel-zwart patronen op hun kop. We moeten ze gewoon niet zo eng vinden. Ze doen echt niets, tenzij ze klem komen te zitten, dan steken ze.” Kijk dus eerst goed voordat je ergens gaat zitten en maak geen onverwachte bewegingen als je er eentje spot.
Een wespensteek herken je aan een felle, stekende pijn. De huid waar je gestoken bent wordt dik en rood. Op de plek van de steek zie je vaak een klein gaatje. Bij het steken laat de wesp een giftige stof in het lichaam achter. Meestal veroorzaakt dit gif alleen op de plek van de steek klachten, zoals zwelling, pijn en jeuk. Wat je na de steek moet doen? Zuig indien mogelijk het gif uit de steekplaats en spuug dit uit. Koel de plek vervolgens met een natte doek of ijskompres en gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, Aloë Vera of Calendula (gebruik volgens bijsluiter). Meestal verdwijnen de klachten van een wespensteek (stijf gevoel bijvoorbeeld) binnen een paar uur.
Lees verder onder de advertentie
Allergische reactie
Bij sommige mensen treedt er na een wespensteek een allergische reactie op. Wees alert op braken, misselijkheid, diarree, moeite met slikken en benauwdheid. Bel dan meteen de huisarts of 112. In ernstige gevallen kan iemand met een allergische reactie in een levensbedreigende shock raken. Als je weet dat je allergisch bent voor wespensteken, dan is het belangrijk om altijd een adrenaline-pen (soort injectie) bij je te dragen.
Lees verder onder de advertentie
Lifehack
Maar het allerbeste is natuurlijk om de wespen zoveel mogelijk uit je buurt te houden. Makkelijk gezegd, weten we, maar deze oersimpele lifehack kan weleens helpen.
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Het was eerste kerstdag, en zoals elk jaar was Marjan met haar gezin uitgenodigd bij haar ouders thuis. Dit deden ze al sinds jaar en dag elk jaar. Maar dit jaar verliep het totaal anders dan voorgaande jaren.
Op het eerste gezicht vond hij haar wat saai, zij hem ‘zo’n dj’. Toch zijn Dionne Stax en Steven Jansen al vier jaar stapelgek op elkaar. Hun leven is allesbehalve standaard, en dat willen ze ook zo houden. Al brengt hun nieuwe huisgenootje vast wat meer structuur.
Dat jullie het vroeger over alles eens waren, kwam waarschijnlijk omdat je verblind was door liefde, want nu jullie ouders zijn ben je weleens verbijsterd over wat je partner nu weer uitkraamt.
Marise is er na haar herstel van een eetstoornis heel stellig over: anderen complimenteren met gewichtsverlies is niet meer van deze tijd. Zij doet het niet meer en roept anderen op er ook mee te stoppen.
Feestjes waar alles op rolletjes loopt vergeet je meestal binnen een week. De échte verhalen en feestblunders blijven hangen dankzij mislukte kostuums, dronken Sinterklazen en Kerstmannen en gênante gedichten.