De één komt tijdens haar zwangerschap 6 kilo aan, bij de ander staat de teller na negen maanden op 30 kilo extra. Wat is het gemiddelde en hoe zorg je ervoor dat je niet teveel aankomt? Lees er hier alles over.
Lees verder onder de advertentie
Hoera: je bent zwanger! Je kunt niet wachten tot de kritieke eerste weken voorbij zijn en je het nieuws met de rest van de wereld kunt gaan delen. Én tot je natuurlijk een buikje krijgt, want dan voel je je vaak pas écht zwanger. Ben je zwanger van je eerste kindje, dan kan het een tijd duren voordat de buitenwereld dat aan je ziet. Waar jij in de spiegel misschien na een week of 12 al een kleine bolling opmerkt, zullen andere mensen waarschijnlijk pas iets gaan zien rond de 18 tot 20 weken. Als je al eerder in verwachting bent geweest, dan is je buikje bij een volgende zwangerschap al eerder zichtbaar.
Lees verder onder de advertentie
Hoeveel kilo komt erbij?
Hoeveel je aankomt tijdens die negen maanden, verschilt per persoon. De één kan eten tot ze erbij neervalt en komt niet zoveel aan, de ander hoeft maar naar een stuk chocola te kijken en er zit weer een kilo bij.
Bij een gezond BMI komt een zwangere vrouw gemiddeld 12 kilo aan tijdens haar zwangerschap. Mits ze één kind verwacht – wie zwanger is van een meerling, mag meer aankomen; check dit bij je huisarts of verloskundige. Komen de kilo’s er meteen vanaf het begin bij? Nee. In het eerste trimester kom je maar 1 tot 2 kilo aan. De meeste kilo’s, gemiddeld 6, komen er tijdens het tweede trimester bij als de baby een flinke groeispurt maakt. De laatste kilo’s volgen in het derde trimester.
Lees verder onder de advertentie
In onderstaand overzicht kun je nagaan hoeveel kilo je gemiddeld mag aankomen als je kijkt naar je BMI.
BMI minder dan 19 -> tussen de 13 en 18 kilo
BMI tussen 20-25 -> tussen de 11 en 16 kilo
BMI tussen 25-30 -> tussen de 7 en 11 kilo
BMI hoger dan 30 -> tussen de 5 en 9 kilo
Wil je weten wat jouw BMI is, bereken die dan hier.
De baby is niet het enige dat je aan extra kilo’s draagt tijdens je zwangerschap. Een groot deel van het extra gewicht wordt gevormd door het vruchtwater en extra bloed dat je lichaam aanmaakt. Een overzicht:
3,5 kilo: gewicht van de baby 2 kilo: vruchtwater 1,5 kilo: placenta en baarmoeder 2 kilo: extra bloed 3 kilo: extra vetweefsel 0,5 kilo: extra borstweefsel
Lees verder onder de advertentie
Eten voor twee
Nu je zwanger bent, moet je vast voor twee eten, toch? Nou, nee. Dat is een fabeltje, want je hoeft echt niet negen maanden lang dubbele porties te nemen. Het is juist goed voor je baby als je naast de normale zwangerschapskilo’s niet extra aankomt. Je lichaam neemt bepaalde voedingsstoffen beter op als je zwanger bent. Bovendien verbruik je als je zwanger bent wel wat meer energie, maar beweeg je vaak wat minder dan ervoor. Een extra voordeel als je niet teveel aankomt: je zit na je bevalling weer sneller op je oude gewicht.
Lees verder onder de advertentie
Eet gezond en gevarieerd
Veel vrouwen krijgen last van food cravings als ze zwanger zijn. Ineens heb je trek in de gekste dingen, soms eet je zelfs dingen die je normaal helemaal niet lekker vindt. Blame it on the hormones: het hoort er allemaal bij. Al zijn er ook vrouwen die geen veranderingen merken in hun eetpatroon en geen last hebben van lekkere trek. Ben je één van de ongelukkigen (of gelukkigen, hoe is maar hoe je het bekijkt) die wél snakt naar extra lekkere dingen, probeer er dan niet teveel aan toe te geven en neem in plaats van een zak chips of koekjes een stuk fruit of bijvoorbeeld nootjes.
Lees verder onder de advertentie
Zorg er in elk geval voor dat je tijdens je gehele zwangerschap zo gezond en gevarieerd mogelijk eet. Doe je dit volgens de Schijf van Vijf, dan krijgen zowel jij als de baby alle benodigde voedingsstoffen binnen. Daarnaast is het belangrijk om goed te blijven bewegen. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn perfecte sporten voor zwangere vrouwen. Wil je graag onder begeleiding sporten, dan kun je kiezen voor zwangerschapscursussen. Zo ontmoet je gelijk een hoop vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten.
Hoe kom je weer van de zwangerschapskilo’s af?
Na de bevalling ben je het gewicht van je baby natuurlijk al kwijt: dat is gelijk een paar kilo. Van een groot deel van de rest van de kilo’s neem je in de weken daarna afscheid, omdat het vocht en vet verdwijnt. Om de laatste paar kilo’s kwijt te raken zul je, zodra je eenmaal weer hersteld bent van de bevalling en energiek genoeg bent om te gaan sporten, zelf aan de slag moeten. Ook hierbij is het verstandig om een cursus te volgen en onder begeleiding te sporten, zodat je langzaam je conditie weer opbouwt en op de juiste manier beweegt om de kilo’s kwijt te raken.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Groep 8 kamp. Voor veel kinderen het hoogtepunt van hun basisschooltijd, maar voor Mariska en haar dochter was het iets waar ze enorm tegenop zagen. Haar dochter mocht namelijk geen contact hebben met het thuisfront.