Alles wat je moet weten over zwangerschapsvergiftiging

alles-wat-je-moet-weten-over-zwangerschapsvergiftiging
Redactie Kek Mama
Redactie Kek Mama
Leestijd: 3 minuten

Wat houdt zwangerschapsvergiftiging in? Hoe ontstaat het precies? Wat zijn de symptomen? En is het eigenlijk te verhelpen? Wij zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam van verschillende complicaties die het gevolg zijn van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Het komt voor bij vijftien procent van de zwangere vrouwen – vaak tussen de 22 en 24 weken, maar je kunt er ook al eerder last van krijgen.

Lees verder onder de advertentie

 

Oorzaak

Van je bloedsomloop tot vochthuishouding: er verandert een veel in je lichaam als je zwanger bent. Je lichaam probeert zich zo goed mogelijk aan de nieuwe situatie aan te passen, maar als je zwangerschapsvergiftiging hebt, gaat dit niet zoals het hoort. Hoe dit komt? Behalve dat erfelijkheid een rol kan spelen, is de medische wereld hier nog niet over uit.

Lees verder onder de advertentie

 

Lees ook
Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

 

Symptomen

Simpel gezegd zijn er vier verschillende ziektebeelden bij zwangerschapsvergiftiging: zwangerschapshypertensie, pre-eclampsie, HELLP-syndroom en Eclampsie.

  • Eerstgenoemde is de ‘beginvorm’ – hierbij ontstaat de hoge bloeddruk pas in de tweede helft van de zwangerschap. De kans dat je complicaties krijgt is hoger, dus het is verstandig om dan extra op controle te gaan. Symptomen: hoge bloeddruk.
  • Bij pre-eclampsie heb je – net als bij zwangerschapshypertensie – een hoge bloeddruk, maar raken ook je nieren beschadigd. Verder werken je lever, bloedvaten en placenta minder goed, waardoor bloedstollingsproblemen en vochtophopingen kunnen ontstaan. Bij pre-eclampsie moet er altijd worden ingegrepen, omdat ook de placenta niet meer naar behoren werkt. Hierdoor kan je baby te weinig voedingsstoffen en zuurstof binnenkrijgen en dus minder goed groeien. Mogelijke symptomen: hoge bloeddruk, hoofdpijn, tintelingen in vingers, misselijk, wazig zien en vochtophopingen.
  • Vaak is het HELLP-syndroom een complicatie na pre-eclampsie. Klachten die je kunt hebben zijn een hoge bloeddruk vocht vasthouden en eiwitverlies. Dit kan er dan weer voor zorgen dat de baby niet goed groeit. Mogelijke symptomen: hoofdpijn, misselijk, strak gevoel om je buik, pijn bovenin buik of tussen schouderbladen.
  • Het laatste ziektebeeld, eclampsie, is de ernstigstee vorm van zwangerschapsvergiftiging en komt slechts voor bij één op de 200 zwangere vrouwen die symptomen van pre-eclampsie of het HELLP-syndroom hebben. Eigenlijk lijkt het (tijdens de bevalling) op een soort epileptische aanval. Mogelijke symptomen: versterkte reflexen, verhoogde prikkelbaarheid, hoofdpijn, tintelingen in handen, sterretjes zien, vochtophoping, veel braken, pijn in buik.

 

Behandeling

Door bloedonderzoek, het afnemen van urinemonsters, een echoscopie of een CTG-scan van je hartslag kunnen artsen constateren of je zwangerschapsvergiftiging hebt. Helaas is er nog geen behandeling die de oorzaak aanpakt, maar wel kunnen de symptomen bestreden worden door bijvoorbeeld medicijnen om de bloeddruk te verlagen. Als ernstige zwangerschapsvergiftiging is geconstateerd, is het halen van de baby vaak de enige oplossing.

Lees verder onder de advertentie

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Meest bekeken