Je denkt alles geregeld te hebben voor je kind, maar dan vliegen ineens de kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, BSO’s en TSO’s je om de oren. Welke soort kinderopvang zijn er allemaal, en wat zijn de onderlinge verschillen?
Lees verder onder de advertentie
Dagopvang
Er zijn verschillende soorten dagopvangen die de hele dag voor jouw kind zorgen. Meestal wordt deze soort opvang dus gebruikt als beide ouders werken en het kind nog niet naar school gaat. Denk bijvoorbeeld aan het kinderdagverblijf. Ook hierin varieert het aanbod weer. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een antroposofisch of christelijk kinderdagverblijf. In de ene opvang werken ze met verticale groepen, waarbij kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar in de groep zitten. Andere kinderdagverblijven werken horizontaal: de groepen zijn dan per leeftijd ingedeeld. Op een kinderdagverblijf worden er naast de zorg ook activiteiten geboden: zingen, knutselen, uitstapjes naar de kinderboerderij. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer kinderdagverblijven waar de kinderen warm eten krijgen of die een maaltijdservice bieden waarbij ouders bij het ophalen van hun kind meteen een avondmaaltijd oppikken. Op die manier wordt het avondspitsuur thuis een beetje verlicht.
Lees verder onder de advertentie
Een andere vorm van dagopvang zijn gastouders. Ook hier wordt je kind de hele dag verzorgd, maar dan in een kleinschaligere setting bij iemand thuis. Onderling maak je dan afspraken over hoe vaak je kind komt. Er is vaak meer flexibiliteit mogelijk dan bij een kinderdagverblijf, bijvoorbeeld ook ’s avonds of in het weekend. Ideaal voor ouders met onregelmatige werktijden. Let op: wil je recht hebben op kinderopvangtoeslag, dan moet het dagverblijf of de gastouder geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).
Peuterspeelzaal
Vanaf 2 of 2,5 jaar – de regels verschillen per gemeente – zijn kinderen welkom op de peuterspeelzaal. Deze vorm van opvang is ooit ontstaan als voorbereiding op de basisschool. Het aantal ouders dat hiervan gebruik maakt is de afgelopen jaren gedaald, omdat veel kinderen tegenwoordig twee werkende ouders hebben en daarom al naar een kinderdagverblijf gaan (en op die manier al wennen aan andere kindjes en een ‘schools’ systeem). Een peuterspeelzaal biedt opvang per dagdeel, namelijk alleen in de ochtend of in de middag. Je kind gaat hier dus niet een hele dag naartoe. De nadruk ligt hier minder op verzorgen dan bij een kinderdagverblijf, maar meer op samenwerken, spelen, delen, omgaan met leeftijdsgenootjes en sociale vaardigheden. Kortom: een mooi opstapje voordat de ‘echte’ school begint.
Met tussenschoolse opvang wordt het ouderwetse overblijven bedoeld. Waar vroeger slechts een handjevol kinderen tussen de middag een boterham op school at, is het tegenwoordig op veel scholen gebruikelijk dat (bijna) alle kinderen overblijven. Als een school een continurooster hanteert, is dat zelfs verplicht. Net zoals een school verplicht is om deze tussenschoolse opvang te regelen.
Lees verder onder de advertentie
Buitenschoolse opvang
De buitenschoolse opvang biedt – de naam zegt het al – opvang buiten de schooltijden. Sommige kinderen hebben voorschoolse opvang nodig (als hun ouders al vroeg beginnen met werken, voordat de school open is), en sommige kinderen zitten op de naschoolse opvang. Ook hierbij geldt dat elke school verplicht is om voor veilige buitenschoolse opvang te zorgen. Deze opvang is dus bedoeld voor schoolgaande kinderen tot 13 jaar, en ook tijdens schoolvakanties kan je kind naar de buitenschoolse opvang. Vaak worden er op de BSO leuke activiteiten georganiseerd, en wederom bieden sommige opvangcentra warme maaltijden aan. Je kunt een vergoeding krijgen voor deze opvang, dit is inkomensafhankelijk.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.