Dat je zodra de zon schrijnt niet te zuinig moet zijn met het smeren van zonnebrand bij je kind, is geen nieuws. Maar hoe zit dat eigenlijk met aftersun? Kek Mama zocht het voor je uit.
Lees verder onder de advertentie
Wat is aftersun?
De naam zegt ’t al: het is een middel dat je opsmeert nadat je in de zon hebt gezeten. Het is bedoeld om je huid (of die van je kind) te kalmeren en te hydrateren. Het bevat niet alleen stoffen die de huid vet en vochtig maken (bijvoorbeeld glycerine en plantaardige oliën), maar ook antioxidanten (zoals vitamine C, vitamine E en vitamine B3 niacinamide.)
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: aftersun werkt verkoelend, maar herstelt de huid niet.
Zeker, na een dagje in de zon kan dat heerlijk verkoelend zijn.
Heeft je kind last van warmte-uitslag? Koel de huid dan met een natte washand en probeer er verder niets op te smeren, behalve bijvoorbeeld een verkoelende talkpoeder.
Een rode huid? Laat je kind dan afkoelen in een lauw badje. Dep de huid vervolgens zacht droog en smeer de gevoelige plekken daarna voorzichtig in met aftersun speciaal voor kinderen: deze is vaak vrij van ‘schadelijke’ stoffen en is speciaal geschikt voor de gevoelige huid.
Wanneer gebruik je aftersun?
Simpel: op het moment dat je kind langere tijd in de zon gaat. Wil je weten hoelang je kind onbeschermd veilig in de zon kan spelen, dan is dat heel handig te berekenen. Daarvoor moet je de zonkracht weten en de huidwaarde van je kind. Die laatste is als volgt bepaald:
– 60: iemand die zeer snel verbrandt + kinderen tot 10 jaar – 100: iemand die snel verbrandt – 200: iemand die zelden verbrandt – 300: iemand die nooit verbrandt
Bij (jonge) kinderen kun je dus altijd huidtype 60 aanhouden. Je rekent als volgt: deel het getal van de huidwaarde door de zonkracht. Is de zonkracht bijvoorbeeld 7, dan deel je 60 door 7: je kind mag maximaal zo’n 8 minuten onbeschermd in de zon.
Lees verder onder de advertentie
Zit je kind langer dan bovenstaande tabel in de zon? Dan is het verstandig om ‘m te beschermen met zonnebrand en na afloop in de smeren met aftersun.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.