Wanneer ga je voor het eerst naar het consultatiebureau met je kind, wat doen ze daar precies en tot welke leeftijd word je daar verwacht? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
De eerste kennismaking
De allereerste keer dat je met het consultatiebureau te maken krijgt, is een paar dagen na je bevalling. Deze afspraak is gewoon bij je thuis, lekker handig. Je hoeft je niet bij het consultatiebureau aan te melden, dit gebeurt automatisch via de burgerlijke stand nadat je baby daar is ingeschreven. Tijdens deze allereerste afspraak komt een wijkverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) bij jullie op huisbezoek om de gehoortest af te nemen en de hielprik uit te voeren.
Lees verder onder de advertentie
En daarna?
In de tweede week na de geboorte komt de wijkverpleegkundige meestal nog een keer langs, om nader kennis te maken tijdens een intakegesprek. Ze legt jullie dan uit wat het consultatiebureau doet. Kort gezegd is dat: het monitoren van de groei en ontwikkeling van je kind, plus het geven van vaccinaties. Tijdens deze afspraak krijgen jullie ook het groeiboekje, waarin keurig de groei en ontwikkeling van je kind bijgehouden worden. Dit boekje moet je voortaan bij elke afspraak meenemen.
Lees verder onder de advertentie
Wat doen ze er precies?
De latere afspraken vinden gewoon op het consultatiebureau zelf plaats. De eerste afspraak zal daar zijn als je baby zo’n vier weken oud is. Een arts kijkt dan naar de motoriek van je kindje en hij doet lichamelijk onderzoek. Twee weken na dit eerste bezoek worden jullie weer op het bureau verwacht. Je baby wordt opnieuw gewogen en gemeten en krijgt dan z’n eerste vaccinaties, die worden gedocumenteerd in een vaccinatieboekje. Tijdens de latere afspraken krijg je steeds afwisselend te maken met een arts, verpleegkundige en de assistente. De assistente zal bij elke afspraak jouw kindje wegen en de lengte meten. Soms is het weer tijd voor een prikje, soms kijken ze naar de taal- en spraakontwikkeling en rond de drie jaar wordt er een oogtest gedaan.
Als ouder kun je ook bij het consultatiebureau terecht als je zelf vragen hebt of ergens tegenaan loopt. Bijvoorbeeld iets in de opvoeding, of over voeden en dingen als doorslapen, slecht eten of doorkomende tandjes. Er is een bak aan ervaring en kennis daar in huis, dus brand vooral los tijdens de afspraken. Ook kun je altijd een extra afspraak aanvragen of langsgaan tijdens het wekelijkse inloopuurtje.
Lees verder onder de advertentie
Tot welke leeftijd?
Tot je kind zes maanden oud is, bezoek je het consultatiebureau gemiddeld één keer per maand. Daarna, tot je kind ongeveer veertien maanden is, eens per twee à drie maanden. Daarna beperken de bezoekjes zich tot ongeveer een of twee keer per jaar. Je krijgt vanzelf een oproepje voor deze afspraken. Het laatste bezoek is vlak voor de vierde verjaardag van je kind.
Lees verder onder de advertentie
Is het verplicht?
Het bezoeken van het consultatiebureau is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo weet je precies hoe je kind zich ontwikkelt en kan er tijdig hulp worden geboden als er iets toch niet helemaal lekker loopt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.