Wanneer ga je voor het eerst naar het consultatiebureau met je kind, wat doen ze daar precies en tot welke leeftijd word je daar verwacht? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
De eerste kennismaking
De allereerste keer dat je met het consultatiebureau te maken krijgt, is een paar dagen na je bevalling. Deze afspraak is gewoon bij je thuis, lekker handig. Je hoeft je niet bij het consultatiebureau aan te melden, dit gebeurt automatisch via de burgerlijke stand nadat je baby daar is ingeschreven. Tijdens deze allereerste afspraak komt een wijkverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) bij jullie op huisbezoek om de gehoortest af te nemen en de hielprik uit te voeren.
Lees verder onder de advertentie
En daarna?
In de tweede week na de geboorte komt de wijkverpleegkundige meestal nog een keer langs, om nader kennis te maken tijdens een intakegesprek. Ze legt jullie dan uit wat het consultatiebureau doet. Kort gezegd is dat: het monitoren van de groei en ontwikkeling van je kind, plus het geven van vaccinaties. Tijdens deze afspraak krijgen jullie ook het groeiboekje, waarin keurig de groei en ontwikkeling van je kind bijgehouden worden. Dit boekje moet je voortaan bij elke afspraak meenemen.
Lees verder onder de advertentie
Wat doen ze er precies?
De latere afspraken vinden gewoon op het consultatiebureau zelf plaats. De eerste afspraak zal daar zijn als je baby zo’n vier weken oud is. Een arts kijkt dan naar de motoriek van je kindje en hij doet lichamelijk onderzoek. Twee weken na dit eerste bezoek worden jullie weer op het bureau verwacht. Je baby wordt opnieuw gewogen en gemeten en krijgt dan z’n eerste vaccinaties, die worden gedocumenteerd in een vaccinatieboekje. Tijdens de latere afspraken krijg je steeds afwisselend te maken met een arts, verpleegkundige en de assistente. De assistente zal bij elke afspraak jouw kindje wegen en de lengte meten. Soms is het weer tijd voor een prikje, soms kijken ze naar de taal- en spraakontwikkeling en rond de drie jaar wordt er een oogtest gedaan.
Als ouder kun je ook bij het consultatiebureau terecht als je zelf vragen hebt of ergens tegenaan loopt. Bijvoorbeeld iets in de opvoeding, of over voeden en dingen als doorslapen, slecht eten of doorkomende tandjes. Er is een bak aan ervaring en kennis daar in huis, dus brand vooral los tijdens de afspraken. Ook kun je altijd een extra afspraak aanvragen of langsgaan tijdens het wekelijkse inloopuurtje.
Lees verder onder de advertentie
Tot welke leeftijd?
Tot je kind zes maanden oud is, bezoek je het consultatiebureau gemiddeld één keer per maand. Daarna, tot je kind ongeveer veertien maanden is, eens per twee à drie maanden. Daarna beperken de bezoekjes zich tot ongeveer een of twee keer per jaar. Je krijgt vanzelf een oproepje voor deze afspraken. Het laatste bezoek is vlak voor de vierde verjaardag van je kind.
Lees verder onder de advertentie
Is het verplicht?
Het bezoeken van het consultatiebureau is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo weet je precies hoe je kind zich ontwikkelt en kan er tijdig hulp worden geboden als er iets toch niet helemaal lekker loopt.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.