Altijd spannend: het schooladvies voor achtste groepers. Maar hoe komt zo’n advies tot stand? Waar letten basisscholen op? En wat nu als je het er als ouders niet mee eens bent? Wij zetten de feiten op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Momentopname
Tot 2013 was de uitslag van de eindtoets, toen de CITO, leidend. Maar doordat veel mensen hier kritiek op hadden – zo’n toets is immers een momentopname – is ervoor gekozen het advies van de leerkracht zwaarder te laten wegen. Dit betekent dat kinderen uit groep 8 al vóór het maken van de eindtoets een definitief advies krijgen – zo kan je kind zich inschrijven op een middelbare school. Scoort-ie op de toets veel hoger dan verwacht? Dan mag je als ouders herziening aanvragen.
Lees verder onder de advertentie
Enkele punten waar de leerkracht op kan letten zijn behalve de schoolresultaten:
zelfstandigheid
motivatie
zelfvertrouwen
concentratie
Adviezen
De basisschool kan op twee verschillende manieren een advies geven: enkelvoudig (bijvoorbeeld havo) en meervoudig (bijvoorbeeld vmbo/havo). Uit de eindtoets komt altijd, met uitzondering van het vwo, een meervoudig advies. Namelijk:
Lees verder onder de advertentie
pro/vmbo bb
vmbo bb/vmbo kb
vmbo kb/vmbo gl-tl
vmbo gl-tl/havo
havo/vwo
vwo
Pro: in het praktijkonderwijs worden leerlingen voorbereid op thema’s als wonen, werken, leren en vrije tijd. Ze lezen niet alleen uit boeken, maar zijn, zoals de naam ook zegt, veel in de praktijk bezig. Een deel van de leerlingen gaat na hun diploma direct aan het werk, het andere deel studeert verder op het vmbo.
Vmbo
Vmbo bb staat voor vmbo basisberoepsgerichte leerweg en heeft ook vooral praktische vakken. Het leerwerktraject is een belangrijk onderdeel en met een diploma kan een kind naar mbo niveau 2.
Lees verder onder de advertentie
Vmbo kb: kaderberoepsgerichte leerweg is ideaal voor kinderen die veel kennis in de praktijk op willen doen, want ook hier moet je veel ‘doen’. Heeft je kind z’n diploma? Dan kan-ie doorstromen naar mbo niveau 3 of 4.
Vmbo gl: je kunt de gemengde leerweg vergelijken met de theoretische leerweg, maar hier krijgen kinderen ook zo’n vier uur per week een beroepsgericht vak. Sommige leerlingen kunnen na afronding naar de havo, maar kunnen ook een mbo niveau 3 of 4-opleiding gaan doen.
Lees verder onder de advertentie
Vmbo tl: ben je nog bekend met de oude mavo? Daar kun je de theoretische leerweg het beste mee vergelijken. Net als bij de gemengde leerweg stromen leerlingen hier door naar havo, mbo niveau 3 of 4.
Havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs en duurt vijf jaar, vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en duurt zes jaar. De eerste drie jaar volgen kinderen hier een breed pakket aan vakken, zoals wiskunde, aardrijkskunde, biologie, Engels en Nederlands. Na het derde jaar mogen kinderen een profiel met de daarbij behorende vakken én nog enkele keuzevakken kiezen. De profielen zijn:
Lees verder onder de advertentie
Natuur & Gezondheid – wiskunde A, biologie en scheikunde zijn verplicht
Natuur & Techniek – wiskunde B, natuurkunde en scheikunde zijn verplicht
Economie en Maatschappij – wiskunde A, economie en geschiedenis zijn verplicht
Cultuur en Maatschappij – geschiedenis is verplicht
Heeft je kind de havo goed doorlopen? Dan kan-ie doorstromen naar het hbo. Leerlingen met een vwo-diploma kunnen naar de universiteit.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.