Eén op de tien schoolkinderen ‘kleutert’ een jaartje langer. Maar waar is dat eigenlijk goed voor? Wij zetten het voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Speels
Een kind kleutert een jaar extra om verschillende redenen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hij of zij nog niet toe is aan de cognitieve eisen van groep 3. Ook zijn kinderen die nog een jaar in de ‘onderbouw’ blijven vaak nog speels óf zijn de emotionele en sociale vaardigheden niet voldoende ontwikkeld. Wordt jouw kind na 1 januari 6 jaar? Dan sta je ook voor een keuze: doorkleuteren of als vroege leerling naar groep 3.
Lees verder onder de advertentie
Vervolgens maakt de leerkracht een plan: wat gaan we dit jaar doen en wat willen we bereiken? Bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, een betere concentraties, betere leerprestaties of minder faalangst.
Maar heeft zo’n verlening wel zin? Daar zijn de meningen duidelijk over verdeeld. Zo blijkt uit onderzoek van Jaap Roeleveld van de Universiteit van Amsterdam dat er alleen positieve effecten op korte termijn zijn: “Na een paar jaar zie je geen enkel verschil meer in cognitieve vaardigheden tussen kinderen die verlenging hebben gehad en kinderen voor wie dat is overwogen, maar die toch gewoon zijn doorgestroomd.”
Lees verder onder de advertentie
‘We stellen doelen’
Kleuterjuf Nicole Boot van De Fontein in Ypenburg is daarentegen wél voor een extra jaar als dat nodig is. “Als kinderen groep 2 over doen is daar lang en goed over nagedacht”, zegt ze in NRC. “We maken ook een doublureplan, waarin we doelen stellen. We zeggen niet: ga maar lekker een jaar spelen. Nee, je wilt een kind echt vooruithelpen.” En daarbij heeft ze nog een ander argument om jonge kinderen nog een jaar op de kleuterschool te houden: “Het gevaar van een kleuter die te vroeg naar groep 3 gaat is faalangst. Aan jezelf twijfelen is niet iets wat je de rest van je schooljaren wilt meenemen.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.