Mindful parenting klinkt misschien zweverig, maar eigenlijk is het niet meer dan leren met stressvolle situaties om te gaan. Makkelijk gezegd natuurlijk, als je peuter voor de zoveelste keer jullie hagelwitte muur met jouw lippenstift bekladdert, maar wie weet helpen onderstaande tips je een handje.
Lees verder onder de advertentie
Want: een ontspannen moeder betekent een ontspannen kind. Meestal, dan ;).
1. Kijk naar het ‘waarom’
Ontzettend irritant natuurlijk wanneer je kind midden in de supermarkt besluit zichzelf hysterisch naar de grond te werken (want: iedereen kijkt), maar het helpt vaak beter als je je afvraagt waaróm je kind zo van slag is. Hierdoor richt je je op de essentie en niet op de uiteindelijke uitbarsting, dus het resultaat.
Lees verder onder de advertentie
2. Mediteer
En dan hoef je echt niet de bossen in om onder begeleiding van een weeïg muziekje bomen te knuffelen. Door alleen al even een moment te nemen waarop je niets doet, in bad bijvoorbeeld, of op de bank, kun je je gedachten lekker de vrije loop laten. Zo start of eindig je de dag in alle rust.
Ook dat is een groot deel van mindfulness: beperk je afleidingen. Zo kan je je beter concentreren op belangrijke dingen in je leven, zoals het ouderschap. Voorbeeld: moet je écht per se vandaag het huis schoonmaken? Of zijn er op dit moment belangrijkere dingen waar je je op moet focussen?
Lees verder onder de advertentie
4. Accepteer wie je bent
Oké, ook dit klinkt weer lekker makkelijk, maar door te kritisch tegenover jezelf te zijn, creëer je alleen maar onrust. Je baalt er misschien wel van dat je zo’n koppig karakter hebt of zou je willen dat je engelengeduld hebt, maar kom op: niemand is perfect.
Lees verder onder de advertentie
5. Zet soms een dag lang alle apparaten met een scherm uit
Kan nogal een uitdaging zijn, maar kijk eens wat het met jullie als gezin doet. Je zult merken dat je ineens meer tijd hebt om dingen te doen die steeds maar bleven liggen. En ook heb je ineens meer tijd voor je kind. Geef hier gewoon lekker aan toe en ga wat leuks doen. Verstoppertje spelen in het bos, bijvoorbeeld. Of een gezellig bordspel.
Lees verder onder de advertentie
6. Geef je kind vijf minuten per dag de volle aandacht
Over aandacht voor je kind gesproken, ook een mindful-punt: wees er vijf minuten per dag écht voor je kind. Makkelijk, denk je misschien nu, maar helaas blijkt dat het toch vaak tegenvalt. Leg je telefoon weg, doe de tv uit en ga iets doen met je kind zonder je aandacht te verliezen. Voor je het weet ben je zen.
Je vindt hierboven een handjevol tips, maar wil je je er nóg meer in verdiepen? Kan. Er zijn namelijk talloze boeken geschreven over mindful parenting. Zo heb je Mindful Ouderschap van Susan M. Bogels of Handboek mindful ouderschap van Jon Kabat-Zinn – fijn leesvoer, juist ook als je niet zo ‘van dat zweverige’ bent.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.