Vroeger at iedereen z’n bammetje tussen de middag thuis, maar tegenwoordig is het op sommige scholen zelfs verplicht: overblijven. Dit wil je weten over de tussenschoolse opvang.
Lees verder onder de advertentie
Hoe werkt het?
Overblijven – ook wel tussenschoolse opvang (TSO) genoemd – houdt in dat je kind tussen de middag in de grote pauze niet naar huis komt om te lunchen, maar op school blijft. Op ongeveer de helft van de Nederlandse scholen is overblijven inmiddels verplicht. Om het overblijven te begeleiden kunnen scholen vrijwilligers – zoals ouders – inzetten. Maar de meeste scholen besteden de tussenschoolse opvang uit aan professionele organisaties voor kinderopvang.
Lees verder onder de advertentie
Zelf eten meenemen?
De aanpak verschilt per school. Het is gebruikelijk dat kinderen zelf een boterham van huis meenemen en die in de overblijfruimte samen met hun klasgenootjes opeten. Daarna is er nog tijd om te spelen. Maar op andere scholen hoef je geen broodtrommel mee te nemen: daar wordt de lunch door de school of de TSO-organisatie verzorgd. Als je kind voor de allereerste keer gaat overblijven, is het dus belangrijk om van te voren na te gaan wat er precies verwacht wordt.
Voor het overblijven (en soms dus het eten) betaal je een ouderbijdrage. De school bepaalt hoe hoog die bijdrage is (dat schommelt vaak tussen de 2 en 4 euro per keer). Voor tussenschoolse opvang krijg je geen kinderopvangtoeslag.
Lees verder onder de advertentie
En het continurooster?
Heeft de school van jouw kind een continurooster, dan moeten alle leerlingen tijdens de middagpauze op school blijven. De school zelf blijft dan verantwoordelijk voor het toezicht op de leerlingen, dat door leraren zelf verzorgd wordt. Er is dan dus geen sprake van tussenschoolse opvang en ouders hoeven dan ook geen overblijfbijdrage te betalen.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.