Kinderen met een handicap, chronische ziekte of gedragsprobleem, hebben op school soms extra begeleiding nodig. Speciaal (basis)onderwijs kan dan uitkomst bieden.
Lees verder onder de advertentie
Maar wat houdt het precies in? Wij zochten het voor je uit.
Speciaal onderwijs vs. speciaal basisonderwijs
Hoewel het qua naam veel op elkaar lijkt, zijn speciaal onderwijs (so) en speciaal basisonderwijs (sbo) niet hetzelfde. Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen met een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke beperking. Ook leerlingen met psychische of gedragsproblemen kunnen hier terecht.
Lees verder onder de advertentie
Basisschoolkinderen die door leer-, gedrags- of opvoedingsproblemen moeite hebben om mee te draaien met het reguliere onderwijs, voelen zich vaak meer op hun plek in het speciaal basisonderwijs.
Speciaal basisonderwijs kun je over het algemeen vergelijken met een ‘gewone basisschool’, alleen krijgen kinderen in het sbo meer tijd voor bepaalde opdrachten, zijn de groepen kleiner, is er meer rust en ondersteuning. Het doel van het sbo is dat zoveel mogelijk kinderen na hun twaalfde jaar gewoon kunnen doorstromen naar een reguliere middelbare school. Lukt dit niet? Dan kan een kind altijd nog naar het speciaal voortgezet onderwijs.
Lees verder onder de advertentie
Speciaal onderwijs is, zoals al eerder gezegd, voor kinderen die lichamelijk of zintuigelijk gehandicapt zijn of psychische/gedragsproblemen hebben. Dit soort onderwijs is opgedeeld in vier clusters (bron: Rijksoverheid):
Cluster 1 is voor blinde, slechtziende kinderen;
Cluster 2 is voor dove, slechthorende kinderen en kinderen met een taal- spraakontwikkelingsstoornis;
Cluster 3 is voor motorisch gehandicapte, verstandelijk gehandicapte en langdurig zieke kinderen;
Cluster 4 is voor kinderen met psychische stoornissen en gedragsproblemen.
Toelating
Wil je weten of jouw kind voldoet aan de eisen voor speciaal (basis)onderwijs? Dan heb je een toelaatbaarheidsverklaring – een bewijs dat je kind recht heeft op speciaal onderwijs – nodig. Deze wordt aangevraagd door de school waar je je kind hebt ingeschreven. Is jouw kind slechtziend, -horend, blind of doof? Dan wordt er door de Commissie voor Onderzoek (bestaande uit een leerkracht, spraaktaaldeskundige en een maatschappelijk werker) bekeken in hoeverre speciaal onderwijs nodig is.
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: als je kind geen toelaatbaarheidsverklaring krijgt óf als er geen plek is op de school waar je je kind hebt ingeschreven, mag-ie altijd geweigerd worden. De exacte toelatingsprocedure vind je hier.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.