Kinderen met een handicap, chronische ziekte of gedragsprobleem, hebben op school soms extra begeleiding nodig. Speciaal (basis)onderwijs kan dan uitkomst bieden.
Lees verder onder de advertentie
Maar wat houdt het precies in? Wij zochten het voor je uit.
Speciaal onderwijs vs. speciaal basisonderwijs
Hoewel het qua naam veel op elkaar lijkt, zijn speciaal onderwijs (so) en speciaal basisonderwijs (sbo) niet hetzelfde. Speciaal onderwijs is bedoeld voor kinderen met een lichamelijke, zintuigelijke of verstandelijke beperking. Ook leerlingen met psychische of gedragsproblemen kunnen hier terecht.
Lees verder onder de advertentie
Basisschoolkinderen die door leer-, gedrags- of opvoedingsproblemen moeite hebben om mee te draaien met het reguliere onderwijs, voelen zich vaak meer op hun plek in het speciaal basisonderwijs.
Speciaal basisonderwijs kun je over het algemeen vergelijken met een ‘gewone basisschool’, alleen krijgen kinderen in het sbo meer tijd voor bepaalde opdrachten, zijn de groepen kleiner, is er meer rust en ondersteuning. Het doel van het sbo is dat zoveel mogelijk kinderen na hun twaalfde jaar gewoon kunnen doorstromen naar een reguliere middelbare school. Lukt dit niet? Dan kan een kind altijd nog naar het speciaal voortgezet onderwijs.
Lees verder onder de advertentie
Speciaal onderwijs is, zoals al eerder gezegd, voor kinderen die lichamelijk of zintuigelijk gehandicapt zijn of psychische/gedragsproblemen hebben. Dit soort onderwijs is opgedeeld in vier clusters (bron: Rijksoverheid):
Cluster 1 is voor blinde, slechtziende kinderen;
Cluster 2 is voor dove, slechthorende kinderen en kinderen met een taal- spraakontwikkelingsstoornis;
Cluster 3 is voor motorisch gehandicapte, verstandelijk gehandicapte en langdurig zieke kinderen;
Cluster 4 is voor kinderen met psychische stoornissen en gedragsproblemen.
Toelating
Wil je weten of jouw kind voldoet aan de eisen voor speciaal (basis)onderwijs? Dan heb je een toelaatbaarheidsverklaring – een bewijs dat je kind recht heeft op speciaal onderwijs – nodig. Deze wordt aangevraagd door de school waar je je kind hebt ingeschreven. Is jouw kind slechtziend, -horend, blind of doof? Dan wordt er door de Commissie voor Onderzoek (bestaande uit een leerkracht, spraaktaaldeskundige en een maatschappelijk werker) bekeken in hoeverre speciaal onderwijs nodig is.
Lees verder onder de advertentie
Goed om te weten: als je kind geen toelaatbaarheidsverklaring krijgt óf als er geen plek is op de school waar je je kind hebt ingeschreven, mag-ie altijd geweigerd worden. De exacte toelatingsprocedure vind je hier.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van dreumes Wies.